»Godt nok« er ikke godt nok

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kvaliteten af danske uddannelser er god nok.« Det var meldingen fra Esben Lunde Larsen i Information forleden, da han blev konfronteret med advarsler, der efterhånden er kommet fra alle sider, om at de milliardnedskæringer, han har gjort sig selv til bannerfører for, kommer til at skade uddannelseskvaliteten. 07.10 er meldingen i Berlingske, at studerende skal lære at »sætte punktum«. Fordi studerendes forhold til tid er »helt ude af proportioner«, bliver politikerne nødt til, gennem fremdriftsreformen, at sætte grænser for, hvornår vi skal stoppe med at studere og dygtiggøre os. Et kandidatspeciale er ikke målt på ,hvor godt det er, men hvor hurtigt det er skrevet, må man forstå.

Med de seneste dages meldinger, gør Esben Lunde Larsen det klart, at han er i fuld gang med at træffe et politisk valg, hvor målet ikke længere er at uddanne den bedst uddannede generation nogensinde, men at uddanne unge i Danmark, så godt som vi nu kan, når man ikke vil investere i det. Med nedskæringer og fremdriftsreform, accepterer han, at målet for danske uddannelser skal være middelmådighed.

Der er nemlig ikke nogen tvivl om, at den dobbelte nedskæring, vores uddannelser er udsat for, når Esben Lunde Larsen både vil gennemføre milliardnedskæringer på budgetterne og fastholde nedskæringerne i fremdriftsreformen, kommer til at betyde, at der bliver sat grænser for, hvor dygtige vi studerende får lov til at blive. Når man barberer milliarder af universiteternes budgetter betyder det mindre forskerkontakt, færre undervisningstimer, mindre feedback og flere overfyldte auditorier. Med fremdriftsreformen fratager man os muligheden for at fordybe os i vores studier. Vi får ikke længere muligheden for at bruge ekstra tid på et forskningsprojekt, på at have et studiejob, lave frivilligt arbejde eller nogle af de andre ting, der ellers er bred enighed om, er med til at dygtiggøre os.

Jeg havde egentlig ikke forestillet mig, at Esben og jeg ville være enige om alting altid. Men jeg havde heller ikke forestillet mig, at Esben ville gøre sig selv til bannerfører for at sætte grænser for studerendes mulighed for at dygtiggøre sig. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det, der bygger et stærkt samfund i fremtiden, er dygtige studerende som brænder for deres fag, og har fået de bedste forudsætninger for at dygtiggøre sig. Men det kræver politisk vilje til at skabe rammer, vi kan dygtiggøre os i. Vi studerende har masser af vilje til at dygtiggøre os, nu mangler vi bare at Esben også finder viljen til at give os muligheden for det!