Gode råd til bedre match

Regeringen er tilhænger af et tæt samarbejde mellem uddannelse og erhverv. Men vi skal have fakta på plads, inden vi kaster os ud i nye modeller. Derfor har vi igangsat en undersøgelse af, hvordan de såkaldte projektorienterede forløb kan anvendes i praksis.

Under overskriften »Råd til match-ministeren« præsenterede prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, i avisen 03.04 en række idéer til, hvordan uddannelse i højere grad kan føre til job. Jeg er glad for det indspark. Og Lykke Friis må gerne kalde mig match-minister, for jeg ser det som en stor og vigtig opgave at styrke matchet mellem uddannelse og job.

Regeringen begyndte i efteråretarbejdet med at reformere taxametersystemet, altså den måde, staten tildeler midler til de videregående uddannelser. Lykke Friis advarer i den sammenhæng mod at udvikle »nye bureaukratiske modeller«. Jeg kan berolige. Regeringen har ingen ambitioner om at bidrage til bureaukrati. Vi vil fortsat have et enkelt og gennemskueligt system. Men i dag har vi et bevillingssystem, der stort set kun har fokus på, hvor mange studerende, der kommer igennem. Det er der behov for at ændre. Vi skal have et nyt system, der understøtter en bedre overgang til beskæftigelse. Det løses ikke med et snuptag. Derfor lægger jeg vægt på, at udformningen af et nyt system sker med en bred inddragelse af institutioner og interessenter.

For at styrke sammenhængen med erhvervslivet foreslår Lykke Friis, at det skal være muligt at tage en kandidatuddannelse på deltid uden SU samtidig med, at den studerende arbejder på deltid. Forslaget har Folketingets partier allerede aftalt at se nærmere på, og jeg ser frem til en god dialog om mulighederne her.

Endelig foreslår Lykke Friis, at universiteterne skal tilbyde forløb, hvor studerende som en del af uddannelsen laver et virksomhedsprojekt. Jeg kvitterer for forslaget. Regeringen er også tilhænger af et tæt samarbejde mellem uddannelse og erhverv. Men vi skal have fakta på plads, inden vi kaster os ud i nye modeller. Derfor har vi igangsat en undersøgelse af, hvordan de såkaldte projektorienterede forløb kan anvendes i praksis. Det vigtige for mig er, at vi har uddannelser af høj kvalitet, som klæder de nyuddannede på til deres efterfølgende job. Og når det gælder det match, så lytter jeg til alle kvalificerede indspark.