Gjorde man et barn fortræd?

Læs mere
Fold sammen

Jeg var dårligt nok vågen lørdag formiddag, før det ringede insisterende på døren. Udenfor stod en ældre dame og strittede med et eksemplar af »Vågn Op« fra Jehovas Vidner. I hånden holdt hun en yndig seks-syv årig pige, der smilede skælmsk til mig, mens den ældre model så dommedagsagtig og en anelse, ja, undskyld, blodfattig ud.

Den ældre begyndte at lire en remse af sig, mens jeg forsøgte at vågne op. Endelig øjnene jeg en mulighed for at benytte en vejrtrækningspause hos korsfareren og indsparkede et »nej tak« og lukkede døren. Fra køkkenvinduet kunne jeg se, at nu var det aparte par på vej op til naboen. Der får de deres sag for, tænkte jeg og kunne da også konstatere, at besøget kun varede et splitsekund. Jeg så også, at den lille pige græd, da de forlod naboen. Hun tørrede sine øjne, og den ældre kvinde bøjede sig ned for enten at trøste eller formane hende.

Hvorfor skriver jeg om denne oplevelse? Jo, gjorde man et barn fortræd? Og her tænker jeg ikke på min ugudelige afvisning eller på, at naboen måske havde verfet dem brutalt af. Nej, jeg tænker på, at det er grænseoverskridende, at man for at sælge en religiøs vare af diskutabel karakter slæber et lille barn med som lynafleder og/eller isbryder. Det er for billigt et trick.

Det er sådan set så billigt, at jeg vil spørge, om vi her har en sag for de myndigheder og organisationer, der beskæftiger sig med børns vilkår. Og nej, jeg har ikke glemt, at der er større glæde i himlen over én synder, som omvender sig, end over ti retfærdige, der ikke har omvendelse behov. Men jeg holder nu så meget af børn…