Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Giv et mærkbart tillæg til de fleksible sygeplejersker

»Det er helt urimeligt, hvis der ikke kan gives et mærkbart tillæg til de fleksible sygeplejersker, der må løbe hurtigt og langt i løbet af coronavinterbelastningen,« skriver Mette Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dygtige sygeplejersker er centrale personer i vores hospitalsvæsen – i særdeleshed under en sundhedskrise. Praksis-reservelæger lokkes til Udkantsdanmark med betragtelige timetillæg på grund af lægemangel. Det er helt urimeligt, hvis der ikke kan gives et mærkbart tillæg til de fleksible sygeplejersker, der må løbe hurtigt og langt i løbet af corona-vinterbelastningen.

Måske kunne man derved ovenikøbet tiltrække så mange sygeplejersker, at hospitalsvæsenet kunne fungere betryggende hen over vinteren uden sygelig stress, fejl og dødsfald.

Befolkningen er utryg ved tanken om et uacceptabelt haltende hospitalsvæsen de næste måneder. Landet er i en extraordinær situation, og den må løses med ekstraordinære tiltag. Pengene fosser ind i statskassen, skriver Thomas Bernt Henriksen i Berlingeren 16. november, og selvom staten skal føre stram finanspolitik, burde der kunne findes penge til mærkbare coronatillæg.

Hvis der skal spares i det offentlige, kunne man for at dække sygeplejerskernes midlertidige tillæg indføre ansættelsesstop for alle offentlige job uden for sundhedsvæsenet – som mange private firmaer gør i deres firmaer, når de mangler penge.

Mette Nielsen, København

Realkreditlån til Holeby og andre yderområder

Der har været megen kritik af banker og kreditforeninger, fordi de ikke vil yde lån til bolig, eksempelvis i Holeby. Der er ingen grund til at klandre kreditforeningerne, det er lovgivningsbestemt, at de ikke må låne ud til visse områder, hvor liggetiderne er høje.

Staten arbejder på at statsgarantere disse lån, det synes jeg er en rigtig dårlig idé.

Løsningen er en lovændring med oprettelse af ejerskiftelån og tillægslån til disse yderområder. Lånegrænsen bør være 75 procent, og disse ejerskiftelån skal oprettes med indbetaling til en reservefond, som skal dække tab, der kan komme, hvis ejendommen ikke kan sælges ingen. En indbetaling til fonden på ti procent af lånebeløbet kunne være et forslag, men det ved kreditforeningerne nok meget mere om. Når lånet engang indfries, skal der udbetales fra reservefonden.

Man skal regne med, at lånerenten bliver lidt højere end for ejerskiftelån i eksempelvis København, disse obligationer har en lille risiko, og derfor vil kursen være lavere, og der skal indbetales til reservefond.

Den forhøjede rente betyder ingenting. Køber du et hus i Holeby, er kvadratmeterprisen omkring 3.300 kroner, for 150 kvadratmeter er totalsummen 495.000 kr. I mange områder i København er kvadratmeterprisen 60.000, og så er det et hus til ni millioner. Har du selv ti procent i Holeby, så vil banken nok gerne låne dig de sidste 15 procent, hvis du har en fornuftig privatøkonomi.

Klaus Folmann, finansøkonom og ejendomsmægler, Frederiksberg

Slet og ret

Justitsminister Nick Hækkerup – hvordan kan det være, at det tager fem dage, før befolkningen får oplysning om de slettede sms'er?

Jooooh, med et stille sørgmodigt smil – allerførst skulle vi have genskabt koden til de forseglede kuverter, dernæst skulle de involverede fra Statsministeriet gennemlæse alle de ikke genskabte sms'er, og sidst skulle kuverterne af PostDanmark transporteres til retten på Frederiksberg. Hele proceduren godkendt af kommissionen – jeg gentager – hele proceduren godkendt af kommissionen, der undersøger Minksagen.

Vi er helt åbne om sagen, som man kan høre – intet er skjult!

Tak, hr. minister, for det fyldestgørende svar!

Ole Borg, Hellerup

Vel talt, Lykketoft

Bravo, Mogens Lykketoft – et indlæg, der beskriver virkeligheden (Berlingske 18. november).

Til forskel fra bagklogskab og insinuerende holdninger er det bedre med motiverende og støttende hensigtserklæringer til en demokratisk valgt regering.

Jeg synes, at Berlingske på det seneste underminerer sin troværdighed med personangreb på statsministeren og mod bedrevidende i minksagen. Meget uheldigt.

Som privilegeret erhvervsudøvende gennem 48 år har jeg altid betalt skat med glæde baseret på en retfærdig indkomst.

Hvor svært kan det være: Lav skat på erhvervslivet, høj beskæftigelse, der beskattes retfærdigt.

Jeg har været i et erhvervsliv, hvor der er respekt for de demokratisk valgte beslutningstagere.

Hensigten er, at lighedskoefficienten i samfundet skal være så høj som mulig – til gavn for alle parter i et velfungerende demokratisk samfund.

Beskæftigelsesgraden i dagens Danmark er for lav, hvilket medfører en uheldig samfundsudvikling.

Her savnes politisk mod og handlekraft og en medieverden, der fokuserer på løsninger og konstruktivt samarbejde.

Det er lige før, at man som velfungerende snart 80-årig siger: Godt det ikke er mig, der skal samle op på denne skæve udvikling. Men det gør jeg ikke. Børnebørnene (12 stk.) som skal tage udfordringen, er allerede stærkt motiverede gennem relevante uddannelser til at møde virkeligheden og skabe deres fremtid.

Flemming Vestergaard, Præstø