Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gigtramte og det meningsløse hamsterhjul

»I Gigtforeningen får vi mange henvendelser fra mennesker, som bliver klemt i systemet. De vil gerne fastholde et arbejde på trods af en gigtdiagnose men oplever i stedet at blive parkeret i et hamsterhjul af meningsløse forløb, der ikke styrker, men snarere svækker deres arbejdsevne,« skriver Mette Bryde Lind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Berlingske sætter i sin leder søndag 9. februar fingeren på et ømt punkt i beskæftigelsespolitikken: Den virkningsløse aktivering, som planløst koster rundt med de ledige, og som samtidig koster kassen for skatteyderne.

I Gigtforeningen får vi mange henvendelser fra mennesker, som bliver klemt i systemet. De vil gerne fastholde et arbejde på trods af en gigtdiagnose men oplever i stedet at blive parkeret i et hamsterhjul af meningsløse forløb, der ikke styrker, men snarere svækker deres arbejdsevne.

Lad mig give et eksempel:

Da en 32-årig kvindelig læge fik konstateret leddegigt, manglede hun kun to praktikker for at kunne få egen praksis. Efter udløb af sygedagpenge, blev hun henvist til et jobafklaringsforløb på ressourceydelse. Forløbet skulle afklare hendes arbejdsevne inden for restaurationsbranchen. Hvorfor? Fordi hun – i sin tidlige ungdom – havde haft et studiejob i dén branche. Det er på én gang uværdigt for den enkelte og unyttigt for samfundet.

Samtidig ser vi ser eksempler på, at jobcentrene opfordrer folk til at melde sig ledige, selvom deres arbejdsgiver tilbyder dem et såkaldt fastholdelses-fleksjob. Det virker som om, at beskæftigelsessystemet fastholder mennesker i gentagne ressourceforløb, fordi det er billigere end at sende dem på sygedagpenge, i flexjob, på revalidering eller på førtidspension.

Regeringen har bebudet en justering af reformen af førtidspension og fleksjob her i februar. Vi frygter, at resultatet blot bliver en lappeløsning i et system, som kræver et gennemgående kvalitetsløft.

Gigtforeningen savner, at borgeren bliver sat i centrum. Vores medlemmer vil gerne bidrage på arbejdsmarkedet. Den virkelyst skal beskæftigelsessystemet kunne håndtere. Alt andet er ressourcespild for borger og samfund.

Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen