Gamle Adam Smith havde ret

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommetider kan man blive i tvivl om, hvorvidt gamle Adam Smith (1723-1790) havde ret i, at de frie markedskræfter er selvregulerende og af sig selv giver lave priser. Forklaringen på høje priser er dog som regel, at der netop ikke er tale om et optimalt fungerende frit marked. Monopoler og uigennemsigtige forhold muliggør høje priser.

Et upåagtet område, hvor dette for nylig er blevet illustreret til overflod, er indretningen af markedet for receptpligtige lægemidler. Her indførte Sundhedsministeriet for nogle år siden regler, som betyder, at der kun ydes tilskud ud fra den laveste pris for flere ens lægemidler fra forskellige fabrikanter. Hver 14. dag afholdes der en »auktion«, hvor de dagsaktuelle priser lægges til grund for størrelsen af tilskud for den kommende 14. dags periode. Resultatet er en skarp priskonkurrence, fordi omkostningen ved at købe et dyrere præparat væltes over på patienten. Det er apotekerne, der administrerer systemet. Patienten foretrækker naturligvis at få det præparat, der har opnået fuldt tilskud til prisen.

En illustration af forskellen mellem »almindeligt« marked og »gennemsigtigt« marked har vi for nylig fået for de smertestillende midler i store pakninger (50, 100, 300 stk.) Disse midler blev fra september 2013 gjort receptpligtige på grund af risikoen for forgiftninger og selvmordsforsøg.

Men som midler, der nu var receptpligtige, blev de underlagt systemet med »auktion«, hvor prisen er afgørende for, om der ydes fuldt tilskud.

Virkningen har været, at priserne for disse pakningsstørrelser er blevet næsten halveret i forhold til de priser, der var gældende, da de blot blev solgt i håndkøb! Det er en voldsom prisnedsættelse, som altså skyldes, at prisen nu bliver »taget alvorligt« som en parameter ved markedets funktion.

Mange steder i vort samfund – de fleste? – fungerer markedet ikke ordentligt. Der er små lommer med uigennemsigtighed, træghed, quasi-monopoler og andet, som gør, at en udbyder kan beregne sig en høj pris uden at blive straffet for det.

Men hvis betingelserne for et velfungerende marked er opfyldt, virker prismekanismen. En pris-auktion hver 14. dag giver lave priser.

Gamle Adam Smith havde ret – alligevel.