Går Dansk Folkeparti ind for lynchning?

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en kommentar i Berlingske 21. september skriver MEP Morten Messerschmidt (DF) begejstret om forholdene i Krakow. Her ville en gadebande som »Loyal to familia« og andre lignende bander » ikke nå at se to solopgange«, før de gæve beboere i Krakow og andre polske byer ville gøre »kål og polsk pølseret« på dem »endda uden politiets hjælp«.

Hvad betyder det? Joh, at en folkemængde uden om de offentlige myndigheder, dvs. ved selvtægt, øver vold, og måske det, der er værre, mod de formastelige bandemedlemmer. Det kan da godt være, at disse fortjener en kraftig afstraffelse, men sker det ved en indsats fra gadens parlament, så viser erfaringerne, at når følelserne kommer i kog, er det noget tilfældigt, hvem afstraffelsen går ud over. Sagt med andre ord: Afstraffelsen rammer uskyldige, som tilfældigt er til stede, og at afstraffelsen går alt for vidt. Man plejer at kalde den form for afstraffelse for »lynchning«.

Selvom Messerschmidt ikke skriver det direkte, så læser man mellem linjerne og ud af den begejstring, hvormed Messerschmidt skildrer polakkernes vilje til med vold at kaste sig over banderne, artiklen som en opfordring til danskerne om at gøre ligeså.

Er det virkelig en dansk politikers alvorlige mening at opfordre til den form for selvtægt? Hr. Messerschmidt plejer at udtale sig på vegne af Dansk Folkeparti. Går Dansk Folkeparti mon virkelig ind for, at vi skal indføre »lynchning« i Danmark? Jeg kan næppe tro det. Vort land er da en retsstat.