Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gå lige jeres nye brevkasseredaktør efter i sømmene, ALT.dk

»Det tyder mere på, at ALT.dk er hoppet med på en bølge i tiden uden at lave en ordentlig research, inden man gik i gang,« skriver Suzanne Ekelund om ansættelsen af Mica Oh. Fold sammen
Læs mere
Foto: privat

Anti-racismeredaktør

Det er prisværdigt, at Berlingske lader livsstilsredaktør på ALT.dk, Sara Wilkins (SW), få lejlighed til at kommentere Eva Selsings kommentar angående sitets anti-racisme brevkasse og dets redaktør.

SW præsenterer brevkasseredaktøren Mica Oh, som »en sort kvinde, der på egen krop har mærket racisme og tilmed underviser i emnet, tidligere på bl.a. Københavns Universitet. Med andre ord: En solid kandidat til at besvare spørgsmål fra almene danskere – naturligvis ud fra en subjektiv vurdering.«

SW går let udenom, at Mica Oh har givet udtryk for, at alle hvide mennesker er racister, og at der ifølge hendes mening fx er begrænsninger for etnisk hvide, men ikke for andre grupper i forhold til, hvad man kan udklæde sig som. Argumenterne er bl.a. historiske og går langt tilbage. Nutidig racisme mod hvide i fx Afrika ses der helt bort fra. Hvor er lighed for alle i dette?

Det tyder mere på, at ALT.dk er hoppet med på en bølge i tiden uden at lave ordentlig research, inden man gik i gang.

Suzanne Ekelund, Rødovre

Handlepligt

Handlepligt er det ord, man hører igen og igen i interviews med rådmand Jette Skive fra Aarhus i forbindelse med nedlæggelse af forbud mod at vise TV 2s optagelser fra kommunens plejehjem.

Tænk, hvis nogen havde haft handlepligt over for de plejehjemsansatte, der behandlede den gamle dame på en så umenneskelig måde. Og tænk, hvis der var nogen, der havde udvist handlepligt og havde grebet ind, så den stakkels Else kunne have fået en tålelig og værdig tilværelse.

Helle Marckmann, Dragør

Corona udstiller integrationsudfordringer

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen påpeger atter stor hyppighed af coronasmittede blandt personer med anden etnisk herkomst end dansk. Forklaringen ligger velsagtens i flere aspekter, men ikke desto mindre skiller indvandremiljøerne sig ud i statistikken.

Jeg mener, at vi får afspejlet integrationens mangler og udfordringer. Integration er altid en toparts-øvelse. En tangodans mellem myndigheder og så viljen blandt nye tilkomne til at lade sig integrere.

Og det er også positivt at se, at Sundhedsstyrelsen nu lægger en ekstra indsats i at få oversat deres informationer og pjecer til mange sprog.

Større repræsentation af indvandrere i lavtlønnede jobs, manglende mulighed for hjemmearbejde og meget nærkontakt i offentligt rum er dele af årsagen til højere smittetal. Man skal dog være blind, hvis man ikke øjner, at kulturelle barrierer også spiller ind. Det er relevant at spekulere i, om religiøse og kulturelle forskelle bevirker en mistro og underkendelse af statens ret og myndighed ift. at skulle følge retningslinjer i samfundet.

Danmark er et unikt land, og én af årsagerne til vor succes skal findes i den generelle opbakning og tillid til danske autoriteter blandt borgerne.

Kristian Marstal, S-medlem, København

Euro-redningspakke

Så fik EU sin redningspakke. Eller rettere: euroen fik den. Pakken handler nemlig ikke primært om at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronavirus hos visse – især sydeuropæiske – lande. Pakken handler primært om endnu engang at redde det – hvad angår nogle deltagerlande – dysfunktionelle euro-projekt og dermed redde EU.

Det skal ske ved, at EU nu er blevet skatteudskriver. Dog ikke over for alle. De store fisk i EU kan stadig frit gå i skattely, men de små fisk sidder på krogen. Og ikke-eurolandet Danmark skal betale til, at der atter skal gives førstehjælp til eurolande, der aldrig burde have været sådanne.

Danmark har et af verdens højeste skatteniveauer og længste arbejdsliv hos borgerne, ligesom vi ligger i toppen, når det kommer til indbetaling pr. borger til EU. Nu skal vi atter betale til andre landes grundlæggende selvforskyldt dårlige økonomi. Lande med lavere skat og kortere arbejdsliv end os.

Eksempelvis det tredjestørste euroland Italien. Det er for stort til at falde, men er ikke åbenbart ikke stort nok til at kunne klare sig selv.

Per Christensen, Hvidovre

Gorbatjov

Kære Torben Steno. Du skriver i din kommentar – Cordua & Steno – torsdag, at jeg skulle have taget afstand fra Gorbatjov. Det passer ikke. Jeg har begået mange fejl, du har selv interviewet mig om dem, men min slidte bog af Gorbatjov, Perestrojka, står stadig på mit kontor. Han var og er stadig til stor inspiration.

Frank Aaen, tidl. MF for EL.