Fuldtidsstillingerne forsvinder

Mange deltidsansatte ønsker at arbejde mere, men muligheden for fuldtid svinder mere ind i flere serviceerhverv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

35 procent af danske kvindelige lønmodtagere var i 2015 ansat på deltid. Dengang udtalte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard og børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby til Berlingske, at de danske lønmodtagere skal droppe drømmen om deltidsarbejde og få sig et fuldtidsarbejde.

Jeg arbejder selv på deltid som social-og sundhedsassistent. Det er ikke en drøm for mig. Jeg får bl.a. en lavere løn og en ringere pensionsindbetaling.

Jeg mister ca. 360.000 kr. i pensionsindbetaling, hvis jeg arbejder på deltid resten af mit arbejdsliv. 20 procent af FOAs medlemmer ønsker at gå op i tid, det svarer til minimum 30.000 deltidsansatte.

En LO-analyse fra august 2016 viser, at brugen af deltidsansatte er stigende – både for mænd og kvinder i flere serviceerhverv. Jobfremgangen bærer præg af flere deltidsjob.

Mange deltidsansatte ønsker at arbejde mere, men muligheden for fuldtid svinder mere ind i flere serviceerhverv. Der er potentiale for at øge arbejdsudbuddet med op til 30.000 fuldtidspersoner, hvis de deltidsansatte, der ønsker flere timer, kan få deres ønske indfriet.

Hvis danske lønmodtagere skal droppe drømmen om deltid, så skal der ske en ændring af arbejdsmarkedets vilkår, herunder skal der oprettes flere fuldtidsstillinger.

Helena Mikkelsen, Social- og sundhedsassistent, Nygade 25, 9760 Vrå