Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forsker til kamp for identitetspolitikken

Morten Hesseldahl: »Når bobleforsker Marker ikke giver udtryk for, at identitetspolitik er et problem, skyldes det enten, at han ikke forstår fænomenets omfang, eller – meget mere sandsynligt – at han i virkeligheden er enig i de identitetspolitiske pointer, der i disse år sender grundskud efter grundskud mod humanioras anseelse og almindelig sund fornuft.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

I et nyligt interview i Berlingske havde jeg to helt overordnede pointer: Identitetspolitik er skadelig. Autoriteter står for fald.

Det bliver åbenbart for uoverskueligt for bobleforsker Silas L. Marker. Han mener i et alenlangt indlæg, at jeg blander tingene sammen og i øvrigt ikke forstår noget som helst.

Hvad jeg påpeger er, at den omsiggribende optagethed af identiteter er ødelæggende for den vigtige stræben efter gennem forskning og samtale at blive klogere på vores fælles virkelighed. I stedet bliver forståelsen af verden til et spørgsmål om ens socialt konstruerede identitet og dermed noget relativt. Og ja, køn og seksualitet er for de »identitære« primært at betragte som en konstruktion.

Desuden pegede jeg på, at der foregik et stadigt mere intensiveret stormløb mod autoriteter. Oftest med god grund, men ind imellem også med særdeles negative konsekvenser.

Det er her, jeg for eksempel nævner, at det er bemærkelsesværdigt, at flere end 700 højtuddannede psykologer kræver en bog, hvis indhold de ikke kan lide (»Godnat og sov godt«), fjernet fra markedet, frem for at tage en åben diskussion af dens indhold. Forlag som den autoritet, der i bogform udvælger relevant indhold, udfordres, ligesom alle andre autoriteter, jeg lige kan komme i tanke om.

Når bobleforsker Marker ikke giver udtryk for, at identitetspolitik er et problem, skyldes det enten, at han ikke forstår fænomenets omfang, eller – meget mere sandsynligt – at han i virkeligheden er enig i de identitetspolitiske pointer, der i disse år sender grundskud efter grundskud mod humanioras anseelse og almindelig sund fornuft. Morten Hesseldahl, adm. dir. Gyldendal