Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forhenværende politimester: For tilhængere af civil ulydighed må stormen på den amerikanske kongres være et højdepunkt

»Den civile ulydigheds natur og metode tilsløres under påberåbelse af, at udførelsen skal være absolut uvoldelig. Internationale erfaringer siger imidlertid, at civil ulydighed ofte udvikler sig til groft hærværk og vold,« skriver Jørn Bro. Billedet er fra stormen på den amerikanske kongres i fjor.   Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale, klimaaktivistiske  bevægelse Extinction Rebellion er nået til København. Den hylder og anvender civil ulydighed, det vil sige mangeartede lovovertrædelser, som kampmiddel.

Ved dens seneste aktion i København udløste den da også politiets anholdelse af henved 250 aktivister, hvilket fordrede et meget stort forbrug af politiressourcer. Det sigtes der givetvis også imod i bevægelsens aktioner og bagvedliggende træningsprogrammer. Målet er samfundets sammenbrud og tilsidesættelse af lovlige, demokratiske og parlamentariske beslutningsprocesser til fordel for gadens parlament, der her benævnes »borgerting«. Der er tale om en totalitær, revolutionær bevægelse.

Sådan præsenteres den ikke i hverken Politiken eller Berlingske, der efter tur har anvendt en eksorbitant mængde spalteplads på venlige, nærmest sympatiserende omtaler, senest over flere sider i Berlingske.

Extinction  Rebellion argumenterer for civil ulydigheds absolutte nødvendighed og moralske legitimitet. Den har stærke og indflydelsesrige støtter, også i toneangivende, akademiske kredse. Herfra er der i tidens løb blevet udspyet voldsom demokratiforagt og rettet voldsomme angreb på de demokratiske beslutningsprocesser som værende aldeles uegnede til løsning af klimaproblemerne. Befolkningen er fuldt berettiget til at tage oprørsretten i anvendelse, hævdes det. Der føres tale, som ligger tæt på opfordring til borgerkrig.

Jørn Bro, fhv.politimester. Fold sammen
Læs mere

Den civile ulydigheds natur og metode tilsløres under påberåbelse af, at udførelsen skal være absolut uvoldelig. Internationale erfaringer siger imidlertid, at civil ulydighed ofte udvikler sig til groft hærværk og vold. Civil ulydighed er synonym med strafbare lovovertrædelser, spændende fra politivedtægt, færdselslov og andre særlove til grove straffelovsovertrædelser i takt med opskruning af ulydighedsretorikken. For de rigtige civil ulydighedsaktivister må belejringen og indtrængen i den amerikanske kongres sidste år være et højdepunkt.

Klimaproblemerne løses ikke ved totalitær tænkning og metode, lovovertrædelser af varierende grovhed og revolutionsromantik. De begrænses og løses – sammen med mange andre samfundsproblemer – ved hård, mangeartet indsats i civilsamfundet og i de demokratiske beslutningsorganer. Sådan er alle væsentlige samfundsudviklinger i Danmark blevet tilvejebragt. Jørn Bro, Smørum, fhv. politimester