Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forfra med et nyt ejendomsvurderingssystem

Ole Rötzler Møller har et forslag til, hvordan man kan fastsætte den rigtige værdi på boligen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

10. juli havde koncernchef i denne avis, Anders Krab-Johansen, et kritisk indlæg om det nye ejendomsvurderingssystem, som alle ejendomsejere venter på. Og 12. juli var der hele to indlæg i avisen mod systemet, der efter det oplyste slet ikke giver den nødvendige sikkerhed for fastsættelsen af ejendomsvurderingen af den enkelte ejendom.

Anders Krab-Johansen angav, at der kun er én måde at fastsætte den rigtige værdi på, nemlig ved at angive salgsprisen på ejendommen. Det er en glimrende idé, som jeg fik interesse i at brygge videre på efter følgende generelle principper:

Den enkelte ejendomsejer er ansvarlig for at indberette den objektive værdi af sin ejendom. Ejendomsejeren kan evt. hente bistand via Boligsiden eller lignende eller hos en lokal ejendomshandler.

Denne standardmæssige indberetning finder sted hvert tredje eller femte år. Måske med årsmæssige forskydninger mellem de enkelte regioner for at mindste arbejdspresset på den offentlige myndighed. Her kan evt. nødvendige ændringer i BBR samtidigt anføres. Sker der i de mellemliggende år væsentlige bygningsmæssige ændringer, skal det indberettes sammen med ejendomsejerens bedste skøn om den nye ejendomsværdi, der for det følgende år lægges til grund for beskatningen.

Ved salg af ejendommen skal ejendomsejeren indberette salgsprisen, som den offentlige myndighed sammenholder med den seneste indberettede ejendomsværdi på ejendommen.

Er salgsprisen højere end den senest selvangivne ejendomsværdi, skal sælgeren efterbetale den manglende ejendomsskat mv. efter særligt fastsatte regler.

Er salgsprisen lavere end den senest selvangivne ejendomsværdi, skal sælgeren have tilbagebetalt den for meget betalte ejendomsskat efter særligt fastsatte regler. Evt. skal der her gives et tillæg. Dette tillæg skulle have til formål, at ejendomsejeren kan se sin fordel i at vurdere værdien af sin ejendom så realistisk som muligt.

For yderligere at modarbejde tendensen til lave ejendomsvurderinger kunne det fastsættes, at den selvopgivne ejendomsværdi skal være retningsgivende for de offentlige lån, der kan ydes til den pågældende ejendom.

Dette decentrale og mere realistiske ejendomsvurderingssystem vil medføre gennemgående højere ejendomsvurderinger og dermed umiddelbart til højere indtægter via ejendomsbeskatningen. Det er bestemt ikke min hensigt. Det modvirkes ved nedregulering af beskatningspromillerne.

Ole Rötzler Møller, Roskilde