Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forfejlet system

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har valgt en pinlig tavshed i sagen om Region Hovedstadens 112-vagtcentral, skriver Søren Søby Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stat brugte samlet 1.100 milliarder kroner på velfærd i 2017, og heraf udgjorde udgifterne 183 milliarder til Sundhedsvæsenet. Ifølge tal fra Dansk Statistik steg udgifterne til den danske offentlige sundhed med ikke mindre end 69 procent fra 2000 til 2017, hvor den danske borger blev gennemsnitligt 32.000 kroner dyrere. Heldigvis har man nu haft over 20 år til at investere, optimere og udbygge vores sundhedssektor, så den lever op til et absolut kvalitativt minimumskrav for landet med det klart højeste skattetryk blandt samtlige OECD-lande i 2019.

Måske er Region Hovedstadens 112-vagtcentral den eneste undtagelse for 20 års optimering? Berlingskes afsløringer viser blandt andet, at der på 29 døgn gik mindst 2.482 opkald (!) tabt fra borgere i nød, ligesom en borger i ét tilfælde måtte vente hele 10 minutter og 26 sekunder, før vedkommende fik hjælp. De kaotiske forhold har medført, at flere dygtige sundhedsansatte har indgivet deres opsigelse i protest og afmagt mod et komplet forfejlet system.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har valgt en pinlig tavshed i sagen og demonstrerer dermed, at altafgørende politisk handlekraft samt økonomisk revision ikke gælder i akutte situationer, hvor det dagligt drejer sig om liv og død.

Søren Søby Jørgensen, Fredericia

Flere penge, men færre dimittender på uddannelserne

Alt for mange dimittender fra især de lange humanistiske og samfundsvidenskabelige videregående uddannelser bruger alt for mange måneder på at finde et job, som svarer til deres kvalifikationer. Udover pisk og gulerod til den enkelte skal en del af løsningen også involvere finansiering af uddannelser.

De fleste uddannelser i humaniora og samfundsvidenskab får nemlig mindre end halvdelen af de penge pr. studerende pr. år, som teknik, sundhed og naturvidenskab får. Mens ideen i princippet er fornuftig – at humanisterne ikke bruger lige så mange penge på dyre praktiske laboratorieøvelser – er forskellen i taksterne så stor, at det simpelthen er økonomisk uholdbart at drive uddannelser uden at lave helt store hold.

Der er ingen vindere hér: sværme af studerende får one size-behandling frem for personlig faglig opmærksomhed og feedback fra overbelastede undervisere, og så fylder de efterfølgende i de jobløse rækker.

Løsningen er enkelt nok: send flere penge pr. hoved OG reducer antallet af hoveder. Så får vi bedre uddannede humanister uden at oversvømme det begrænsede arbejdsmarked inden for deres område.

Nik Kharlamov, Aalborg

Hurra for Royal Run

Igen i år deltog jeg i denne folkefest – på trods af snart at fylde 75.

Kære Kronprins Frederik: Tusind tak for »initivet«, som er noget, ung som gammel kan deltage i – og hvor var det igen sjovt.

Gertie Steincke, Frederiksberg

Rejsekortfidusen

Vi er rigtig mange, der har et anonymt rejsekort. Det er et rejsekort uden rabat eller billede. Det er nemt at tanke op og bruge til dagligt. Når du logger ud på det blå punkt, viser displayet dig, hvad din rejse har kostet, og hvor mange penge, der er tilbage på kortet.

Efter fem år og uden varsel siger loginpunktet: Øv! Du ved, at der er penge nok på kortet og første gang, det sker, bliver du nok forskrækket og besværet. Der er ingen informationer i displayet om, hvorfor maskinen siger øv. Jeg kontaktede rejsecentret og fik at vide, at mit kort var fem år gammelt og udløbet. Der var 86,50 kroner tilbage på kortet, men 7-Eleven-butikken kunne ikke hjælpe mig.

Dog var de så flinke, at de printede refusionsformularen ud til mig, ellers skulle jeg selv printe den ud.

Hvis du vil have pengene tilbage, udfylder du alle rubrikkerne, og ofrer en kuvert og et frimærke til 11 kroner. Så indsender du formularen og det gamle kort til rejsecentret, og efter cirka 14 dage får du pengene indsat på din NemKonto. Så nu ved DOT, hvem du er og kan se alle de rejser, du har foretaget i de sidste fem år.

Vi er nok mange, der vil være anonyme og undlader at kræve restbeløbet.

De penge, DSB får i kassen hvert år på ikkeindløste kort, kunne bruges til at programmere det blå punkt til at sige: Øv, dit kort er udløbet, eller bedre endnu: Dit kort udløber om 14 dage, gå i 7-Eleven og få overført pengene til dit nye anonyme rejsekort.

Palle Kruse, Bagsværd