Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forbyd fyrværkeri hele året

Foto: Mads Claus Rasmussen

Forbyd fyrværkeri

Hvert år skades danskere af fyrværkeri og vi hører om alvorlige personskader med kolossale konsekvenser for offeret, for offerets familie og med samfundsudgifter for os alle.

Mange opfører sig som idioter med fyrværkeri. Nogle med hensigt om at skade andre. Andre opfører sig bare tankeløst og dumt. Konsekvenserne er de samme.

Bortset fra den efterladte fyrværkeriemballage på gader, veje og i naturen, som synligt forurener, er den øvrige forurening fra fyrværkeri kolossal. Gennemsnitligt fyres der mellem 3.700 og 5.500 ton fyrværkeri af hvert år. Dertil kommer de ulovligt importerede mængder. Ikke bare luftforureningen i nytårsdagene (ca. dobbelt af normalen), men også den langvarige belastning som miljøet og individer udsættes for, når der fyres giftige kemikalier op i luften og med deres nedfald på jorden.

Mens beskueren glæder sig over farverne på nattehimlen kan han måske tænke på fx rød (strontium og litium), grøn (bariumforbindelser), gul (natriumforbindelser), mere grøn (nitrater, kobbersalte), hvid (magnesium og aluminium) foruden klorater og svovl. Alt i alt en myriade af kemikalier, som vi i alle andre sammenhænge forsøger at beskytte miljøet og os selv imod. Hvor blev miljø- og sundhedsbevidstheden af i nytåret?

Hvis vores politikere tør, så forbyd dog fyrværkeri og fastsæt nogle passende strafferammer. Et forbud vil være nemt at håndhæve - alle, der vil være i besiddelse af fyrværkeri, vil kunne straffes. Import ville være forbudt og kan standses ved grænsen. Praktiser nultolerance. Der er et stort sort marked for fyrværkeri, også dette vil få vanskelige vilkår.

Er der nogen, som kan komme med ét eneste sagligt argument for, at fyrværkeri skulle være tilladt? Klavs Weis-Fogh, Hørsholm

App-chikane

Så blev julehyggen igen forstyrret for de ældre, fysisk handicappede og svagtseende p.g.a. en vildfaren idé fra transportministeren om at erstatte rejsekortet med en app. Samtidig siger ministeren, at kollektiv trafik skal være for alle - også for dem uden smartphone. Det hænger jo ikke sammen med mindre, at de førnævnte svageligste grupper får gratis rejser. Så siger vi tak.

Denne gang bliver vi dog informeret om de »skumle« planer, før de bliver til virkelighed. Da DOT for et års tid siden fik app-inficerede ideer, blev både køreplaner og ruteplaner koldt og kynisk fjernet fra alle stoppesteder uden varsel. S. Lauridsen, Brøndby

Sådan skal det være

Så sidder vi her igen og har set vores statsminister holde sin nytårstale. Knap er kameraerne slukket, før alle de danske Kloge-Åger skal fortolke og forklare, hvad det var, Mette Frederiksen sagde i løbet af de 15 minutter. Der manglede dit og dat, den skulle have været længere, den var tynd, den var for smal, den var malet med for bred pensel.

Hvis alle forventninger skulle have været opfyldt, ja, så havde det været en meget lang tale, der skulle holdes, og vi havde siddet foran TVet endnu. Klap nu hesten. Det er en nytårstale og ikke en åbningstale i Folketinget, ikke en politisk programerklæring. Det skal det heller ikke være. Det er statsministerens mulighed for at fortælle os, hvad hun tænker og ønsker for det danske samfund, os alle. Ja, os alle, på tværs af partiskel, meninger og holdninger.

At der så er uenighed fra mange kanter er forventeligt. Det ville der være/er der, lige meget hvilket parti, statsministeren tilhører. Så tak til Mette Frederiksen. Meget nævnt, meget udeladt, men meget med. Sådan skal det være. Dennis Petersen, Værløse

Finansiering?

Hvor skal pengene komme fra? Det spørgsmål bliver meget logisk stillet hele tiden til den relativt nye S-regerings forslag, uden at der af den grund bliver svaret fyldestgørende. Derfor er Gert Edstrands indlæg forleden særdeles relevant. Kan man vedtage en hundedyr klimalov uden at fremlægge en økonomisk oversigt og uden at angive finansieringen?

Nej, naturligvis ikke, men man behøver blot at gå tilbage til folketingsvalget i juni for at få en del af forklaringen. Her blev SFs forkvinde, Pia Olsen Dyhr, spurgt, hvor midlerne til hendes mange forslag skulle skaffes, og svaret var: Det finder de ud af i Finansministeriet. Det er den slags politikere, som vi vælger til at have siddende i det, som skulle være landets fornemste forsamling. Godt nytår, Danmark – og held og lykke fremover. Erik Pedersen, Espergærde