Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Forbrugersikkerheden ofres mens regeringen nøler

»Der går snart ikke en dag, hvor der ikke præsenteres en ny skrækhistorie om ulovlige og farlige produkter, som i stor stil kan købes på online markedspladser,« skriver Anne Honoré Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Geoffroy Van der Hasselt / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag sælges tusindvis af farlige og ulovlige varer på online markedspladser. Regeringens løsning er at henvise forbrugerne til fabrikanterne i Kina og Botswana. Venstre og alle andre partier vil have det stoppet. Nu må regeringen komme i arbejdstøjet.

Der går snart ikke en dag, hvor der ikke præsenteres en ny skrækhistorie om ulovlige og farlige produkter, som i stor stil kan købes på online markedspladser som for eksempel Wish, AliExpress, Amazon m.fl. Det handler om slankepiller, der kan give hjerteslag og føre til døden. Det handler om tandblegere smækfulde af ulovlig kemi, som ætser både tandkød og tænder væk for altid. Det handler om livsfarligt legetøj, som små børn kan blive kvalt og dø af.

Vi har også set billeder af stuer, som er brændt halvt ned, fordi en ulovlig mobiloplader er overophedet og brudt i brand. Og når det sker, er det jo ikke kun den ene forbruger, der har købt opladerne, som bliver ramt – det kan være en hel opgang, der risikerer at brænde ned.

Det er uholdbart, at online markedspladser blot kan se bort fra regler og sælge ulovlige varer. Det skal stoppes. Alle Folketingets partier er også enige om, at regeringen skal deltage i igangværende forhandlinger i EU for at sikre, at der ikke kan komme ulovlige produkter ind i Danmark fra leverandører, som ikke har ansvar for produktets sikkerhed. Det ville være fornuftigt.

Det mener regeringen dog ikke. Regeringen afviser med henvisning til, at det skal være producentens ansvar og ikke leverandørens. Et forslag, som gør lovgivningen endnu sværere. EU kan ikke lovgive i lande udenfor fællesskabet. Det forslag er umuligt.

I Venstre forstår vi ingenting. Hvornår har det gavnet forbrugerne, at de ikke kan stole på sikkerheden af det, de køber? Hvornår har det gavnet forbrugerne, at de skal føre sag i Kina eller Botswana, hvis et ulovligt produkt har brændt deres hjem ned eller kvalt deres barn? Hele EUs forbrugerbeskyttelseslovgivning er bygget op om, at forbrugerne skal kunne stille den virksomhed, de køber varen hos, til ansvar. Hvorfor skal det ikke gælde de digitale markedspladser? Vi har spurgt på forskellige måder uden at få en forklaring, der kan bruges.

Regeringen må hæve ambitionsniveauet. Regeringens mål i forhandlingerne er kun, at der fremover skal sælges »færre« farlige produkter. Det duer ikke. Der skal slet ikke sælges nogen! Af hensyn til forbrugersikkerheden og lovlydige danske virksomheders konkurrenceevne opfordrer Venstre til at få forhandlingerne i EU vedtaget hurtigst muligt – det kan kun gå for langsomt med at få arbejdshandskerne på.

Anne Honoré Østergaard, MF (V)