Forbandede ungdom?

Hvis en hel generation af unge ikke bliver taget alvorligt, kan man risikere, at den føler sig uden for samfundet og derfor ikke har rigtig lyst til at være en del af det. Så derfor: Tag os dog seriøst – der bliver brug for os. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vist er jeg ikke J.D. Salingers Holden Caulfield, men en pige på 15 år som er »projektørliderlig, egocentreret, uhøflig og ung i dagens Danmark«. Sådan bliver vi i hvert fald karakteriseret – som uvidende individer, der kun går op i hvor mange »likes«, vi har på facebook og hvilke fester vi nu er inviteret til i den kommende weekend. Men er det virkelig sådan, det hænger sammen? Tjah – måske er det ikke lige så nemt at være ung, som vi går og tror.

Lad os for eksempel se på Morten Albæks udtalelse om ungdommen: »Jeg mener, at vi over det sidste halvandet årti har udviklet en ny eller moderne udgave af janteloven. Jeg kalder den X-Factor-loven. Den handler om, at alle skal tro, at de er noget særligt, hvilket naturligvis ikke er tilfældet.«

Hvad er det for noget at prædike til de unge mennesker, som er ved at forme deres fremtid? Det er jo ikke ligefrem et optimistisk eller motiverende udsagn som fremmer modet til at vise, hvad man egentlig kan, og hvad man går og gemmer på. Jeg synes, at det er skuffende at læse et sådant budskab – og jeg mener personligt, at alle har hver sit talent, hvad end vi taler om en sangstemme som Beyoncé eller bare evnen til at skrive en god stil, programmere osv. Og ja – måske vil nogen sige, at det er at romantisere, at mene, at alle har et talent eller er noget særligt – men på den anden side, er vi alle sammen forskellige og hvis det ikke noget særligt eller specielt, så ved jeg ikke hvad det er, medmindre altså at man kalder det mangfoldighed.

Filosoffen Sokrates, der levede ca. 2.400 år før vor tidsregning, er citeret for at have sagt noget i retning af: »Ungdommen har dårlige manerer, foragter autoriteter, har ingen respekt for ældre personer og snakker, når de burde arbejde. Hvad skal der dog blive af verden fremover?« Som bekendt eksisterer verden endnu og hvis der er store problemer, hvad der faktisk er, så er det næppe ungdommens skyld.

Hvis en hel generation af unge ikke bliver taget alvorligt, kan man risikere, at den føler sig uden for samfundet og derfor ikke har rigtig lyst til at være en del af det. Så derfor: Tag os dog seriøst – der bliver brug for os.