Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Fokusér på vacciner frem for test

I stedet for at bruge et større milliardbeløb på at teste folk konstant kan man med fordel fokusere på at vaccinere hele befolkningen hurtigst muligt, mener Carl Dawids. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det seneste udspil fra regeringen, at folk skal testes to gange om ugen for corona til den nette sum af ca. 100 milliarder kroner pr år, virker umiddelbart temmelig vidtløftigt, for at sige det pænt. Derudover er transporttid og mistet arbejdstid for den enkelte næppe medregnet. Har man mon overvejet i stedet at vaccinere hele befolkningen hurtigst muligt?

Der er ifølge Lægemiddelstyrelsen truffet seks aftaler om at kunne indkøbe vaccine til 16 mio borgere. Selvom vi næppe køber al den vaccine, eller får det bestilte leveret omgående, så når man nok igennem inden for nogle måneder for en brøkdel af de førnævnte 100 milliarder kroner med en professionel planlægning og logistik. For eksempel kunne mobile vaccinationscentre besøge virksomheder, skoler mv. og få vaccinationen overstået hurtigt. Læg regnearkene til side og smøg ærmerne op.

Carl Dawids, København

Skovchikane

Til min store glæde ser jeg, at Berlingske bringer en artikel om det problem, mountainbikere udgør mange steder i vore skove.

Jeg går hver dag tur med min hund i en eller anden hundeskov, og næsten hver gang får jeg turen ødelagt af hensynsløse mountainbikere, der maser rundt og ødelægger stierne. Heldigvis er der da også nogle, der tager hensyn og sætter farten ned, når de møder os med hunde uden snor, men det er altid stressede, om de nu også gør det. Man må altid være på vagt og klar til at advare.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor der i hundeskove også tillades mountainbikespor, der er dog masser af andre skove, hvor denne sport kan udøves. Helt tåbeligt forekommer det mig at være i Lave Skov ved Humlebæk, hvor der er hundeskov på den ene side af Strandvejen og ikke på den anden. Hvorfor er der dog ikke kun mountainbike-tilladelse i den, som ikke er en hundeskov? Forstå det, hvem som kan.

Brita Dalsgaard Boolsen, Kokkedal

Kød har fortsat en fremtid på forbrugernes tallerken

Christian Bugge skrev i torsdagens Berlingske, at man ikke skal fokusere på klimavenlig kødproduktion, men i stedet koncentrere sig udelukkende om plantebaserede fødevarer.

Men hvis vi skal skabe holdbare og langsigtede løsninger, som også tager højde for virkeligheden, så er svaret mere kompliceret end for eller imod animalske produkter.

For der er jo bestemt ikke enighed om, at efterspørgslen efter kød falder eller stagnerer, som Christian Bugge Henriksen påstår. Ifølge World Resources Institute vil efterspørgslen på animalske produkter være 68 procent højere i 2050. Stigende global befolkning og velstandsfremgang i udviklingslande er hovedårsagerne.

Fordi danske landmænd producerer fødevarer med et af verdens laveste klimaaftryk, ville det være uheldigt for det globale klima, hvis ikke netop danske landmænd og fødevarevirksomheder bidrog med produkter til fremtidens forbrugere.

Vi skal ikke sætte vores historisk stærke position på området over styr ved at stoppe med at blive bedre. Det gavner ingen – heller ikke klimaet.

At der ikke skulle være en bæredygtig økonomi i griseproduktion, som Christian Bugge Henriksen påpeger som et af sine belæg, understøttes heller ikke af helt nye tal for indtjeningen i 2020.

En gennemgang af regnskaber i landbrugsrådgivningen viser et resultat efter finansiering på i gennemsnit 2,1 millioner kroner for en gennemsnitlig slagtesvineproducent. I 2019 var overskuddet 2,4 millioner kroner i gennemsnit.

Men det betyder naturligvis ikke, at vi ikke skal satse helhjertet på at udvikle og skabe styrkepositioner på plantebaserede fødevarer. Landbruget og fødevaresektoren skal selvfølgelig reagere på de forbrugertrends, som vi ser i Danmark og den øvrige vestlige verden. Det er netop derfor, vi har indgået et samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening. Sammen er vi enige om, at vi skal udvikle og producere flere danske plantebaserede fødevarer til danske og internationale forbrugere.

For os, der arbejder i den virkelige verden, hvor udbud og efterspørgsel hænger uløseligt sammen, er der tale om et både og. Vi skal udvikle en stadig mere bæredygtig produktion af animalske produkter samtidig med, at vi udvikler plantebaserede fødevarer, som folk vil spise.

Nicolaj Christoffersen, sektordirektør for Danske Svineslagterier og L&F Oksekød & Dansk Kød.