Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Foie gras smager af dyremishandling, ikke af nydelse og kulinarisk ånd

»Foie gras betyder fed lever og er en sygdom, der brutalt påføres ænder og gæs ved tvangsfodring, så leveren vokser op til ti gange normal størrelse,« skriver Peter Mollerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS/AFP

På et splitsekund mistede jeg alt for Anne Sophia Hermansen, da jeg læste hendes indlæg om foie gras i Berlingske. Jeg har ellers ofte med stor fornøjelse læst mange af hendes modige og velformulerede artikler, men denne gang rammer hun totalt forbi i sit forsvar for en produktion, som for længst er forbudt i Danmark.

Foie gras betyder fed lever og er en sygdom, der brutalt påføres ænder og gæs ved tvangsfodring, så leveren vokser op til ti gange normal størrelse. De fleste af dyrene holdes i små individuelle bure uden mulighed for at bevæge sig. Hoved og hals stikker ud af et hul i buret, så det er lettere for producenten at fodre dyret. Dette sker mekanisk ved, at et 25 cm langt rør føres ned gennem spiserøret, hvorefter en fed foderblanding blæses direkte ned i dyrets mavesæk.

Peter Mollerup, formand for Dyrenes Venner

»At undskylde sådanne misgerninger med henvisning til tradition og kultur må vel betyde, at man også kan acceptere tyrefægtning eller tvangsomskæring af piger, kvindeundertrykkelse og hekseafbrænding.«


Det er denne produktion, som Anne Sophia Hermansen berømmer. Hun elsker den ædle spise, fordi vi mennesker spiser for at leve og ikke bare for at overleve. Foie gras er symbolet på al civilisation og på det, der adskiller mennesket fra dyret. Hun ved godt, hvordan foie gras bliver til, men det er en gammel fransk tradition, der hylder længslen efter nydelse og kulinarisk ånd.

Samtidig tillader hun sig at generalisere og latterliggøre modstanderne af foie gras som fanatiske godhedsveganere og helligfranser. Jeg er hverken fanatisk, veganer eller hellig, men jeg er inkarneret modstander af alle former for dyremishandling. At undskylde sådanne misgerninger med henvisning til tradition og kultur må vel betyde, at man også kan acceptere tyrefægtning eller tvangsomskæring af piger, kvindeundertrykkelse og hekseafbrænding.

Peter Mollerup, formand for Dyrenes Venner