Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Først så tager vi smøgerne, så tager vi sprutten ...

Alkohol er lige så farligt for helbredet, og det er vel ikke kun rygerne, der skal ledes på rette vej? spørger Finn Edvard sarkastisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Hvad med alkoholen?

Der er al mulig grund til at støtte rygestoppet, som bl.a. de danske regioner har sat sig i spidsen for. Vi er alle interesseret i et sundt Danmark, ikke mindst af hensyn til børn og unge.

Nu glæder jeg mig til, at vi tager fat på et endnu større samfundsproblem: Unge og voksnes voldsomme misbrug af alkohol. Det er lige så farligt for helbredet, og det er vel ikke kun rygerne, der skal ledes på rette vej?

Danske unge har noget nær verdensrekord i drikkeri og konsekvenserne er unge, der hver weekend køres til udpumpning, kører galt i bil eller på knallert eller falder om med dødsfald til følge.

En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at de unge drikker mere og mere.

Derfor: Efter at have fået styr på rygerne, så må turen være kommet til dem, der drikker alkohol: Fjern vin og øl fra butikkernes hylder, sæt en stor advarselsetiket på flaskerne og forbyd vin og spiritus på vore restauranter på linje med tobakken. Også af hensyn til personalet og arbejdsmiljøet, berusede mennesker virker stressfremkaldende og er skadelige for arbejdsmiljøet, ligesom tobak. Det er endda værre at blive konfronteret med en beruset galning med en kniv end en ældre mand med en pakke Cecil.

Og tænk på de penge, vi sparer, når sundhedsvæsenet slipper for patienter med skader som følge af alkoholmisbrug?

Hvad siger regionerne? Kan man høre en nål falde til jorden?

Finn Edvard, København

Fri os for useriøse valgplakater

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, overplastrer pt. min Facebook – og sikkert mange andres – med den ene valgplakat efter den anden. En af plakaterne skal promovere Mette Frederiksens diffuse pensionsplan for nedslidte, og i den forbindelse skal Lars Løkke lige ha’ en begmand, for, som hun skriver: »Efter at Lars Løkke stort set afskaffede efterlønnen, er det blevet sværere at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, men det er ikke alle, der kan arbejde til man kan gå på pension«.

Fakta er følgende: i december 2011 fremsatte den daværende regering (S, Radikale og SF) en lov om gradvis afskaffelse af efterlønnen. Regeringen, inklusive Mette Frederiksen, stemte sammen med oppositionen for lovforslaget – altså afskaffelse af efterlønnen.

Derfor, Mette Frederiksen, er det dybt useriøst, at du nu i dine valgplakater alene klandrer Lars Løkke for efterlønsreformen, eftersom den regering, i hvilken du var beskæftigelsesminister, faktisk afskaffede efterlønnen - og som sagt, du stemte for afskaffelsen.

Jacob Rasmus Iversen, Bogø By

Det brune mudder

Det er med stille undren, at jeg (som fædrelandskærlig og kongetro - nationalkonservativ?) læser Søren Pinds (SP) klummer i Berlingske. SPs ultraliberalistiske synspunkter fører ham af og til ud i hampen. SP advarer blandt andet mod »det brune mudder, der klæber sig op over støvlekanten i disse år«.

Her tænker han nok ikke på bondemandens gummistøvler, men vender tilbage til 1930erne i sit »opgør med borgerlighedens grimme fætre«. Han anfører at »KUerne marcherede afsted med skrårem.« Han glemte i øvrigt helt støvlerne. Hvor enfoldig kan man være? Jeg skulle mene, at der var grimmere fætre på den tid.

Den korte periode i midten af trediverne, hvor nogle KUer (ligesom en del kommunister og socialdemokrater) iførte sig uniformer, overtrumfer for SP den kendsgerning, at Bondepartiet, som var dannet af udbrydere fra Venstre, i samarbejde med Landbrugernes Sammenslutning direkte kollaborerede med nazistpartiet DNSAP helt fra 1934 til 1945. Bondepartiet var i flere omgange repræsenteret i Folketinget. En parentes i historien, der burde fylde en del mere end ungdommeligt letsind i en kortere periode.

Der var måske netop på den tid en del brunt mudder på gummistøvlekanten. Helt modsat med KU. Tidligt startede KU i modstandskampen, og de var sammen med partiet Dansk Samling og Kommunisterne de mest aktive i frihedskampen.

Næste gang, SP vrøvler om skråremme og KU – så bør han tænke på de 43 aktive medlemmer af KU, der mistede livet i kampen for Danmarks frihed.

Arne Mikkelsen, København

Varm luft

I den seneste måneds tid har jeg bemærket, at formanden for Socialdemokratiet har lukket en hel del varm luft ud. Håber ikke, det har en negativ effekt på klimaet.

Per Felt, Roskilde