Flere tvangsadoptioner

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tvangsadoptioner skal ifølge Manu Sareen gøres lettere for kommunerne. Stor tak til Manu Sareen. Ikke mindst på børnenes vegne, hvis røst alt for ofte overhøres. Jeg kender ganske indgående til disse sager takket være mit mangeårige arbejde som sociallæge. Tvangsadoption vil for de få børn, som det omhandler, være en kærkommen løsning med livslange og positive konsekvenser. Vi ved fra ikke mindst svenske studier, at det er den eneste mulighed for at give særligt udsatte børn samme mulighed for en god og kærlig opvækst som hos børn, der fødes i velfungerende og almindelige familier. En værdig og tryg barndom på lige fod med andre.

Vi kender de relevante familier i kommunerne. Tag ikke fejl af det. Det er heldigvis en promille af alle fødsler, hvor vi på forhånd ved, at det nyfødte barns forældre aldrig bliver i stand til at drage ordentlig omsorg for barnet. Det kan skyldes svær psykiatrisk sygdom, mangeårigt stofmisbrug, svære personlighedsforstyrrelser eller ganske enkelt udviklingshæmning hos forældrene.

Rekrutteringen af forældre, som vil tvangsadoptere, er også markant anderledes end af plejefamilier. Sidstnævnte har samtidig et økonomisk islæt, hvor lønnen også spiller en rolle. Til tider er det alene lønnen, der lokker. Hos forældre, der ønsker at adoptere et barn, handler det aldrig om økonomien, men udelukkende et ønske om at tilbyde et barn et kærligt hjem og en tryg opvækst. Tage barnet til sig som sit eget. Det er således demografisk en helt anden gruppe, som vil være interesseret i at adoptere. Denne trygge opvækst og ikke mindst livslange kærlighed, har barnet i allerhøjeste grad desperat brug for, og det har samfundet også stor glæde af.