Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Farvel til håndtrykket?

»Håndtrykket har været så essentielt, at det sågar lige var blevet gjort til et lovkrav ved statsborgerskab i Danmark inden corona brød ud,« skriver Jørgen Utzon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Håndtrykket har været en vigtig del af vores kultur siden 1800-tallet. Det er en markering af, at vi er lige, at vi har en fredelig forbindelse og en aftale om en handel. Håndtrykket har været så essentielt, at det sågar lige var blevet gjort til et lovkrav ved statsborgerskab i Danmark inden corona brød ud. Men hvad nu? Er det helt slut med håndtrykket, som vi kender det i dag?

En ny interessant undersøgelse vi har fået foretaget i Coor – af Analyse Danmark blandt 1.000 danskere – viser, at en ud af fem ikke ønsker at give hånd igen efter corona. Det er da tankevækkende. For helt personligt, så savner jeg håndtrykket og den symbolske gestus, der ligger i det. Men undersøgelsens resultat fik mig til at overveje, om vi som virksomhedsledere bør tage aktivt stilling til håndtrykket for vores medarbejdere, når vi gradvist byder vores kollegaer velkommen tilbage på den fysiske arbejdsplads. Simpelthen for at sikre, at de ikke kommer til at stå i gentagne situationer, hvor de føler sig presset til – og måske er utrygge ved – at give et håndtryk eller helt modsat, at afvise. Husk bare den famøse og meget akavede situation, hvor Jeppe Kofod lod den tidligere amerikanske udenrigsminister Mike Pompeos hånd hænge.

Landet over ser vi, at danske virksomheder er gode til at spørge deres medarbejdere, om de vil arbejde mere hjemme nu end før. Men min opfordring til virksomhederne er, at de også skal huske at spørge medarbejderne om deres ønsker til de mere »bløde« emner omkring genåbningen, fx medarbejdernes ønsker til håndtryk. Det kunne også være medarbejdernes holdning til fejringer, fredagsmorgenmad eller fortsat afstribning af, hvor man må gå i kantinen. For undersøgelsen viser nemlig også, at over halvdelen af de adspurgte er bekymrede for at tage smitte med hjem fra arbejdspladsen – og den bekymring skal vi tage hånd om.

Og hvad skal der så ske derefter? Ja, så må det være helt op til, hvad man ønsker i den enkelte virksomhed. Ingen lovkrav.

Således er det forhåbentlig ikke et farvel til håndtrykket, men et på gensyn.

Jørgen Utzon, CEO, Coor