Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Farlige fejl i algoritmer

I 2016 kunne en gruppe forskere fra Aarhus Universitet berolige verden med, at mennesket er klogere end maskinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Jerichow

Computere og mennesker

Forskere fra AU har yderst pinligt måttet trække en artikel tilbage fra det førende videnskabelige tidsskrift Nature, fordi en uopdaget fejl i en computeralgoritme havde givet det overraskende, men forkerte resultat, at mennesker er bedre end computeralgoritmer til at løse kvantefysiske udfordringer.

Hvis ikke der havde været denne fejl, havde resultatet af undersøgelsen været trivielt, og det var aldrig blevet optaget i Nature, der groft sagt kun publicerer, hvad der i andre sammenhænge kaldes »kioskbaskere«.

Et godt videnskabeligt princip er, at et ekstraordinært resultat kræver ekstraordinær dokumentation. Det har ikke været fulgt – hverken af forskerne på AU eller af Natures redaktion. Forskerne havde i dette tilfælde skrevet komplicerede computeralgoritmer uden at afprøve dem på simulerede data, inden de brugte dem på deres forskningsdata.

Måske har forskerne på AU alligevel ret i, at mennesker er bedre end computere. Det var jo i sidste instans rigtige mennesker, der fandt computerfejlen. Vi kan måske være ligeglade med et sådant enkeltstående forkert forskningsresultat, men hvad med fejl i alle de andre uigennemskuelige algoritmer, der bruges af skattevæsen, banker, sundhedsvæsen og sikkerhedssystemer? Nils Kock-Henriksen, seniorforsker dr.med., Aalborg

Tænk Sydney

Lad hver bydel/by/kommune have en uddannet fyrværkerimester, som laver et superflot fyrværkeri for området kl. 12 hver nytårsaften. Forbyd salg til private, så vi undgår forurening, rod og oprydning, skader og sprængte postkasser. Desuden er alt det billige fyrværkeri kedeligt og larmende, gå efter kvalitet, så vi får noget, som er virkelig værd at kigge på og samles om. Tænk Sydney i stedet. Anne Marie Søndergaard, Gentofte

»Fødemaskinen« er bedst i de unge år

Hvor er det positivt at se artiklen i Berlingske om Maria Vestergaard, som er ung mor.
I mit arbejde som læge har jeg mange gange været på Færøerne. Der får de unge kvinder deres arvinger tidligt. Og det fungerer fantastisk.

En ung mor på 25 kom en dag med det ene af fire børn til børneundersøgelse. Alle var med. Hun var ekstremt slank, så jeg spurgte, om de alle var hendes egne, og om de var forløst ved kejsersnit. Nej da. »Intet er nemmere end at føde børn!« Hendes to søstre fik også tre-fire børn hver, før de var 25.

Min erfaring er også gennem mange års virke, at »fødemaskinen« er bedst i de unge år. Så piger og vordende fædre, tænk på det.

Det minder mig om en søskendeflok på 12, hvor den yngste var 89 år og den ældste 102, som jeg mødte de første år, jeg kom på øerne. Der skete dog en naturlig decimering de følgende år.
Det er den sunde levevis, sagde en 90-årig fisker, jeg lever af fisk, skærpekød og grindehval, derfor bliver vi gamle. Bent Møller, Sakskøbing

Ekskluderende Venstre

Lars Løkke Rasmussens udmeldelse efter mere end 40 års medlemskab er et klart signal om en ekskluderende politisk kommunikation i partiet Venstre. Den danske højrefløj er hårdt ramt af politiske efterdønninger på organisatoriske ændringer, der indfanger intellekter som Bertel Haarder og andre ideologer i diskussioner, hvor De Radikales grå eminencer bruger det danske sprog som en snerle omkring borgerliges moralske kompas, og frihedens stemmer absorberes af det store socialdemokratiske statscirkus.

Etablering af andre samarbejdsformer og opbrud i de politiske organisationer efter en ændret strategi for at genvinde regeringsmagten har ført til en unødig fragmentering af Venstre. Brødrene Seiers insisterende greb om både Liberal Alliance og Nye Borgerlige samt opbruddet i Det Radikale Venstre, får De Konservative til at fremstå som den mest sikre og samarbejdende repræsentant for det borgerlige liberale alternativ til den nuværende regering. Regeringsmagten er dog ikke i sigte, medmindre kræfterne om Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige kan hente overgængerne hjem.

Socialdemokraterne stiller måske med en foræring til den ikkeliberale højrefløj, hvis vi får en folkeafstemning i den nuværende regeringsperiode. Mette Frederiksen og hendes bagland er mere EU-skeptiske, end de fleste ved, og det giver en tøven, som vil komme til udtryk i Socialdemokratiets kampagner. Hendes støttepunkter mod magten repræsenterer et arsenal af had, løgne, misbrug og forstillede fortrædenheder, der indenrigspolitisk tegner en dynamik med retning tilbage mod Nyrup-regeringens underløb af danskernes ressourcer, medens Kristian Thulesen Dahl vil fremstå som et mere lødigt realpolitisk alternativ i et slag om EU og udlændingepolitik. Det er et faktum, der før eller siden kommer op til overfladen.
Gunnar H. Laier, Nørresundby, medlem af Libertas