Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Falsk lys på historiens kongelige ægteskaber

Niels Jespersen har pælderet for et royalt ægteskab med Grønland for at styrke rigsfællesskabet. Her er prinsesse Josephine og prins Vincent med deres forældre i Qaqortoq i 2014 til træplantningsceremoni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Historikeren Niels Jespersen forsøgte 3. september at skabe interesse for et royalt ægteskab med Grønland. Ideen må han have for sig selv, men der er en del af hans historiske argumentation, der får splitflaget over Amalienborg til at advare mod flere dynastiske ægteskaber.

Jespersen hævder, at Danmark under Første Verdenskrig havde stor gavn af de forbindelser, som Europas svigerfar, Christian 9. havde skabt med sin aktive giftepolitik.

Jeg tror, at Niels Jespersen er den første historiker som fremhæver Christian 9. og ikke hans dronning Louise som den strategiske giftekniv, men uanset om det er den ene eller den anden, så tror jeg, at den gode socialdemokrat Jespersen må notere en dobbeltfejl på sin kongeskriv-konto.

For det første var det ikke medlemmerne af det danske kongehus, som styrede døtrene Alexandra og Dagmars giftermål. Det gjorde dronning Victoria og den russiske kejserfamilie. For det andet var disse ægteskaber ikke til fordel for Danmark. Det fastslog den store historiker Aage Friis allerede i 1950, da han skrev, at hverken England eller Rusland bidrog til at hjælpe Danmark efter 1864: »Kongehusets forbindelser gavnede ikke, skadede snarere ved at irritere Bismarck.«

Hvordan de to danske prinsessers ægteskaber skulle have påvirket Danmarks interesser op til eller under den store krig 1914-18 er både uoplyst og uforståeligt. Det var neutralitetspolitikken og ikke Alexandra og Dagmar, der som enkedronning og enkekejserinde på Hvidøre, bragte Danmark gennem krigen.

Niels Jespersen skulle have hevet en pointe hjem, og opførte en uhistorisk falden-på-halen komedie for Glücksborg-dynastiets første kongepar. Lidt synd for Grønland og for den aktuelle og gode Glücksborger på den danske trone, som i kraft af sin personlighed og klogskab har sørget for, at kongehuset allerede er mere end godt gift med den grønlandske befolkning og også vil være det i næste generation.

Poul Smidt, Frederiksberg