Fakta om studiepladser

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uddannelsesordfører Liv Holm Andersen fra Det Radikale Venstre går i rette med universiteterne i søndagskronikken for »uanstændigt at skræmme livet af de studerende« i dimensioneringsdebatten.

Det ønsker ingen, men fakta er nu engang fakta. Liv Holm Andersen bruger selv sprogfag som eksempel på, at der alene er tale om en justering. 15 pladser skal der skæres for hele sprogområdet på Københavns Universitet. Ja, gid det var så vel!

De 44 pladser på kandidatuddannelserne - fra 202 til 158 studiepladser - som ordføreren refererer til, og som universitetet skal fjerne de kommende tre år på alle sprogfagene - skal allerede fra næste år ledsages af en nedskæring på bacheloruddannelserne. Til et niveau, hvor vi ikke uddanner flere bachelorer, end vi har kandidatpladser til. Fordi de studerende har et såkaldt retskrav på en kandidatuddannelse.

I år optog fremmedsprog 730 studerende på bacheloruddannelserne. For at nå ned på antallet af kandidatpladser i 2017, skal der, inklusiv f.eks. 20 procent i overbooking, fjernes over 500 studiepladser på sprogfagene. Allerede i 2015. En reduktion på 75 procent af studiepladserne kan ikke kaldes en justering. Tallet 15 er direkte misvisende, og en reduktion i den størrelsesorden kan ikke undgå at medføre lukning af uddannelser.

Når Liv Holm Andersen skriver, at der højst kan blive tale om, at der »maksimalt kan ske en 30 procents reduktion i forhold til det seneste års optag« er det interessant at høre, om hun mener, at det også gælder for bacheloruddannelserne? Forslag til, hvordan det skulle lade sig gøre, modtages gerne.