Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Få socialrådgiverne tilbage til hospitalerne

Det vil være en win-win situation at få socialrådgiverne tilbage til hospitalerne, da sygeplejerskerne og lægerne vil blive aflastet, kommunerne vil spare tid på sagsbehandlingen, og patienternes livskvalitet vil blive væsentligt forbedret, mener Pernille Starnø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag er der et indlæg i aviserne om sygeplejerskerne. De strejker, vil ikke tage overarbejde, de har for meget at se til osv. Så er det, at jeg i mit stille sind tænker, hvorfor var det lige, at man havde så travlt med at fyre det tværfaglige personale, herunder socialrådgiverne, fra hospitalerne på trods af protester fra såvel læger som sygeplejersker? Er det ikke ris til egen rumpe?

Hvordan skal det hjælpe med flere socialrådgivere på hospitalerne, vil man tænke?  Her er det måske værd at se på, hvad sygeplejerskerne laver, for det er ikke kun omsorgsarbejde, som at dele medicin ud, tilse dårlige patienter, deltage i operationer mv. Nej, en stor del af arbejdet består i skrivebordsarbejde som for eksempel udskrivning af patienter, samarbejde med kommunerne om en udskrivningsplan, genoptræning mv.

Alt dette kræver samarbejde mellem kommunerne og hospitalerne, hvilket fungerer rigtig dårligt, da de kommunikerer ud fra to meget forskellige fagsprog og verdener. Det er faktisk rigtig klogt at have en faguddannet person til at koordinere dette arbejde. Kommunerne vil få udtalelser, de kan bruge første gang de rekvirerer dem, uden at gentage dette krav tre-fire gange på samme patient. Tro mig, dette sker jævnligt. Omvendt bruger hospitalerne alt for mange ressource på at skrive erklæringer, der ikke kan bruges – og taberne er patienterne.

Socialrådgiveruddannelsen blev i sin tid oprettet som en hospitalsuddannelse netop for at kunne løse de sociale problemer, som patienterne hyppigt har, når de bliver indlagt. Det skulle forhindre hyppige genindlæggelser og stabilisere levefoden i hjemmet med bedre resultat af behandlingen som følge.

Efter min opfattelse er det stadigt klogt at få socialrådgiverne tilbage til hospitalerne, da kerneproblemerne er de samme, som da uddannelsen blev oprettet. Det vil ovenikøbet være en win-win situation. Sygeplejerskerne og lægerne vil bliver aflastet, kommunerne vil spare tid på sagsbehandlingen, og patienternes livskvalitet vil blive væsentligt forbedret.

Pernille Starnø, tidligere socialrådgiver på Rigshospitalet