Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Eva Smith: Danmark bidrager ikke til en yderligere traumatisering af skrøbelige – og helt uskyldige – børn

»Dommeren på Frederiksberg bad da også anklagemyndigheden om at undersøge mulighederne for surrogatfængsling inden næste retsmøde.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mødrene fra Syrien

Lederen i Berlingske 8. oktober omhandler de mødre, der er kommet hjem fra de syriske fangelejre sammen med deres børn. Amalie Lyhne mener, at de bør behandles præcis som andre varetægtsarrestanter og anbringes i et fængsel uden deres børn.

En anden form for fængsling (surrogatfængsling), hvor mødrene anbringes sammen med børnene, bør ikke komme på tale, »for hvad så med alle de andre traumatiserede børn, der også bliver traumatiserede yderligere af at blive adskilt fra kriminelle forældre?«

Til det er at sige, at børnene fra Syrien har oplevet krig, fængsel og sidst et årelangt ophold i en fangelejr, der beskrives som »helvede på jord«. Og gennem alle disse forfærdelige oplevelser har de kun haft én omsorgsperson: deres mor.

Børnepsykiatere, børnelæger, Red Barnet, Børns Vilkår, ja selv regeringens egen taskforce, har argumenteret for, at mødrene skulle med til Danmark, fordi børnene ellers ville blive traumatiserede yderligere – og muligvis ville pådrage sig varige mén. Det var faktisk begrundelsen for, at mødrene skulle med hjem.

Jeg tvivler på, at andre danske børn med kriminelle forældre har været udsat for så voldsomme og skræmmende oplevelser – og gennem alle rædslerne kun har haft én omsorgsperson. Og skulle det være tilfældet, ville anbringelse sammen med børnene også være rimeligt for dem.

Surrogatfængsling er omtalt i Retsplejeloven og anvendes navnlig, når unge mennesker skal varetægtsfængsles. Det er hovedreglen, at 15-17-årige anbringes på en lukket ungdomsinstitution i stedet for fængsel.

Men det bruges også i andre tilfælde. For eksempel blev en kvinde anbragt på en institution sammen med en fireårig og et nyfødt barn, selvom hun var idømt tre års fængsel for vold og vanrøgt af et ældre barn.

På denne baggrund forekommer det helt rimeligt at søge at sikre de fortabte børn fra Syrien mod at blive yderligere traumatiserede og måske pådrage sig livslange mén.

Dommeren på Frederiksberg bad da også anklagemyndigheden om at undersøge mulighederne for surrogatfængsling inden næste retsmøde. Man må inderligt håbe, at anklagemyndigheden på Frederiksberg og i de to andre retskredse finder en løsning, så Danmark ikke bidrager til en yderligere traumatisering af skrøbelige – og helt uskyldige – børn. Eva Smith, professor emerita

Ingen kønskvoter på SDUs filosofiuddannelser

I et debatindlæg af Mitchel Vestergaard i Berlingske 11. oktober kunne man læse, at der er indført kvoter for hvor stor en del af et pensum på filosofiuddannelsen på SDU, der må være skrevet af mandlige forfattere.

Skribenten er imidlertid forkert underrettet. Der er ingen kønskvoter for pensa på filosofiuddannelsen eller andre steder på SDU.

Som på enhver anden universitetsuddannelse er det uddannelsens studieordning, der fastsætter de overordnede rammer for tilrettelæggelsen af kurser og dermed rammerne for sammensætningen af pensa. Da studieordningen ikke rummer bestemmelser angående kønsfordelingen på pensa, er der således ingen krav til underviserne i forhold til kønskvotering.

Sammensætningen af et pensum skal derimod til enhver tid være baseret på faglige hensyn. Det står dermed enhver underviser på filosofiuddannelsen frit for at sammensætte pensum inden for studieordningens rammer. Esben Nedenskov Petersen, formand for Filosofisk Studienævn, SDU

Hovsa

I TV-avisen 10. oktober kl. 18:30 kunne man høre undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil proklamere oprettelsen af nye lokationer for ungdomsuddannelser, så der for eksempel oprettes nye gymnasier i 15 mindre byer, for at de unge ikke skal have så langt mellem skole og hjem.

Ministeren sagde direkte: »Det er da hovedløst, at man ligger og triller folk afsted i busser hver eneste morgen. Hundredvis af unge mennesker«. Der var jeg ved at tabe kæben.

I sommer var det selvsamme minister, der tvangsforflyttede (udflyttede) unge alene for at skabe større spredning i elevsammensætningen ud fra forældrenes indkomst, sociale forhold mv.
Det betød for eksempel, at unge i Gentofte frem over kan blive tvunget over i en »hovedløs trillen rundt i busser« på kryds og tværs af kommunegrænser og skoledistrikter for at fylde op i gymnasier på Vestegnen og andre steder, hvor husstandsindkomsten måske ikke lige frem matcher whiskybæltet. Eller at unge fra for eksempel Ishøj skal tage hele turen til gymnasier/ungdomsuddannelser med adresse nord for København. Ak ja, hvor er det hele dog »hovedløst«. Men sådan er politik. Ebbe Tor Andersen, Dragør