Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

EUs nytårsforsæt bør være at rydde op blandt egne medlemslande

Hvis skattelylisten skal være troværdig, er vi nødt til at starte med os selv og få lande som Holland, Irland, Malta, Cypern, Ungarn og Luxembourg på sortlisten, mener Kira Marie Peter-Hansen. Mossack Fonseca & Co (fbilledet) var et advokatfirma i Panama, som hjalp virksomheder med at finde de mest attraktive skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI

EUs sortliste over skattely er så dårlig, at kun to procent af verdens skjulte skatteindtægter gemmes i lande på den. Det er jo helt absurd – og at gøre noget ved det ville være et passende nytårsforsæt for EUs ledere.

Europa-Parlamentet har længe råbt op, og i skattesnydsudvalget, hvor jeg er næstforkvinde, vedtog vi kort før jul en holdning til sortlisten, der nu skal godkendes af hele Parlamentet. Hvis vi var i tvivl, blev vi her mindet om, at kampen mod skattely i høj grad er politisk. Højrefløjen med de konservative EPP i spidsen lukker fuldstændig øjnene for, at EU-lande er ansvarlige for mere end en tredjedel af verdens tabte skatteindtægter, og at flere er blandt verdens værste skattely. Hvis listen skal være troværdig, er vi nødt til at starte med os selv og få lande som Holland, Irland, Malta, Cypern, Ungarn og Luxembourg på sortlisten.

I dag bliver skattelylisten til bag lukkede døre i Ministerrådet – i den såkaldte Code of Conduct-gruppe. Ingen ved rigtigt, hvad der foregår, for hverken offentligheden eller Parlamentet har adgang. Vi hører kun fra dem, når listen skal revideres, og det ene skattely efter det andet ryger af listen. Sidst var det Caymanøerne, der blev benådet, selv om de uger forinden blev udnævnt til skattefifleres yndlingsdestination.

Erkendelsen er også omsider nået til EU-Kommissionen, som vil reformere den ansvarlige arbejdsgruppe for sortlisten. Vi er nødt til at se, hvordan arbejdet foregår, og Parlamentet skal inkluderes som observatør i udarbejdelsen af skattelylisten, så vi og offentligheden kan følge med.

Der skal også være strammere kriterier for listen. Hvis man for eksempel som Caymanøerne har en skatteprocent på nul, er der ikke tvivl om, at man er skattely. Det burde være det mest åbenlyse kriterium.

Jeg håber, at vi nu får sat skub i arbejdet for en bedre skattelyliste. Det er i hvert fald mit ønske for 2021, at vi for alvor strammer tommelskruerne på skattely og usolidariske skattefiflere. Kira Marie Peter-Hansen, medlem af Europa-Parlamentet for SF og næstformand i Parlamentets skattesnydsudvalg