Europa har skubbet Tyrkiet væk

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har altid kunnet lide Uffe Ellemann-Jensens klarsyn og neutrale iagttagelser. Det er grunden til, at jeg var lidt skuffet over at læse hans blogindlæg, »Tyrkisk farvel til Europa« på b.dk.

Det er ikke Tyrkiet, der har sagt farvel til Europa, men EU der har skubbet Tyrkiet væk ved ikke at behandle Tyrkiet retfærdigt i sin ansøgning til EU, og derefter konstant at henvise til landets valgte leder, Erdogan, som diktator, autoritær og sultan.

Virkeligheden er, at tyrkerne er glade for, at de har en stærk leder, der arbejder for dem. I Danmark og andre vestlige lande stemte de fleste tyrkere for Erdogan, fordi de ved, at han er en god mand. Den vestlige propaganda mod Tyrkiet er ikke ny. Den går tilbage til Osmannerrigets erobring af det halve Europa. Desuden er Tyrkiets befolkning 99 pct. muslimsk, og landet har en stolt historie og kultur. Det passer ikke godt med vestlig opfattelse. De fleste af de europæiske samfund er kristne og ønsker et underdanigt, fattigt, lydigt, muslimsk Tyrkiet. Det kan aldrig ske, og det irriterer mange i Europa.

Under AKP har landet udviklet sig mere end noget europæisk land. Partiet har retfærdigt og offentligt vundet de seneste fem parlamentsvalg. Ingen europæiske politiske partier har nogensinde haft så stor vælgeropbakning. At kalde en politisk valgt leder for diktator, autoritær og arrogant er rent nonsens. Jeg har mødt mange tyrkiske toppolitikere, herunder Erdogan, i de sidste fem år og fandt dem oprigtige, fremskridstorienteret og visionære. Det vil være en skam, hvis Europa skubber Tyrkiet væk ved sin fejlagtige politik og arrogance.