Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

EU skal fortsat lægge arm med Kina

Det er godt, at EU nu styrker sin position ved at stå samlet. Hidtil har langt størstedelen af EU-landene nemlig stået alene over for Kina med hver sin varierende, bilaterale aftale, skriver Niels Fuglsang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ruben Sprich / Reuters / Ritzau Scanpix

Den 23. januar rettede lederen i Berlingske en skarp kritik af EUs foreløbige investeringsaftale med Kina og opfordrede de danske europaparlamentarikere til at stemme den ned. Aftalen er ikke perfekt, og vi kunne ønske os en stærkere tekst, når det kommer til, at Kina skal forpligte sig til arbejdsmarkedskonventioner og til at overholde Paris-aftalen. Det er dog et skridt i den rigtige retning, at Kina med aftalen skal arbejde hen imod en ratificering af de ILO-konventioner, der forbyder tvangsarbejde.

Vi parlamentarikere mangler stadig at se den endelige tekst, men rammen for aftalen adresserer dog et væsentligt problem, som EUs forhold til Kina har lidt under længe, og som Berlingske også burde have adresseret.

Kina er nemlig berygtet for at aftvinge teknologi fra europæiske firmaer, der vælger at gøre forretning i landet, imens statsstøttede kinesiske virksomheder har haft mulighed for at købe europæisk kritisk infrastruktur som f.eks. havne og datanetværk. Det er status quo, som europæiske virksomheder indtil nu har måtte acceptere, hvor EU de facto har haft langt dårligere markedsvilkår end Kina, der har købt sig til potentiel politisk indflydelse.

Derfor er det godt, at EU nu styrker sin position ved at stå samlet. Hidtil har langt størstedelen af EU-landene nemlig stået alene over for Kina med hver sin varierende, bilaterale aftale.

Investeringsaftalen – som har været syv år undervejs, og altså ikke er sat i verden uden skiftende amerikanske administrationers vidende – markerer desuden ikke endemålet for EUs kinapolitik, og den er ikke en reel handelsaftale. Den er dog et skridt, der kan bidrage til mere gennemsigtighed og fair konkurrence. Et skridt som ligner det, USA har taget med Kina de seneste år.

EU må og skal fortsætte med at lægge arm med riget i midten, også når det gælder vores demokratiske værdier. Det er en langsigtet kamp, som kræver en flerstrenget strategi. En kamp, som vi i de kommende år selvfølgelig skal kæmpe sammen med USA, og hvor alt selvfølgelig skal kigges efter i sømmene for os parlamentarikeres vedkommende.

Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentets Kina-delegation (S)