EU kan stoppe moderne slaveri

»Ansatte på cambodianske fabrikker arbejder under så ringe forhold, at det har medført massebesvimelser, over 1.160 tilfælde sidste år,« skriver Jasmine Søgaard. Billedet er fra en fabrik nær Shanghai i Kina. Arkivfoto: EPA/Qilai Shen Fold sammen
Læs mere
Foto: Qilai Shen

The Guardian dokumenterede i februar sammen med den danske NGO, Danwatch, hvordan unge kvinder besvimede på Bestsellers cambodianske fabrik i år pga. et ekstremt hårdt arbejdspres, manglende spise- og drikkepauser og livsfarlige høje temperaturer på fabrikken. Ansatte på cambodianske fabrikker arbejder under så ringe forhold, at det har medført massebesvimelser, over 1.160 tilfælde sidste år, og andre virksomheder som Nike, Puma og Asics benytter også underbetalt og groft udnyttet arbejdskraft.

Massebesvimelserne er blot ét eksempel på moderne slaveri i den globaliserede verden. Men EU kan stoppe det ved at indføre kædeansvar. Det vil betyde, at en virksomhed har ansvar for at sikre, at der arbejdes under ordentlige løn- og arbejdsvilkår i hele »kæden«, dvs. også hos underentreprenører og disses underentreprenører. I stedet ser vi i dag, at mange multinationale virksomheder fralægger sig ansvaret for horrible miljø- og arbejdsforhold på underentreprenørers fabrikker. Og de virksomheder, der sørger for værdige løn- og arbejdsforhold, har svært ved at konkurrere på det globale marked.

Vedtog EU regler om kædeansvar, ville det blive fulgt til dørs. Kommissionen har vist sig handlekraftig over for virksomheders forsøg på at skaffe sig større profit på unfair vis, senest har Google fået en bøde på 18 mia. kr. Regler om kædeansvar vil give EU mulighed for at gå op imod virksomheder, der benytter moderne slaveri. Det vil gavne arbejdere globalt og skabe fair konkurrence for virksomheder, der overholder standarder om ordentlige miljø-, løn- og arbejdsforhold.