Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Et angreb på danske jøder er et angreb på os alle

Flere end 80 gravsten var natten til søndag malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen, der ligger på Østre Kirkegård i Randers. Desuden blev der sat jødestjerne-klistermærker på flere familiers postkasser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

Så skete det igen.

En lang række antisemitiske handlinger er skyllet hen over både Danmark og Sverige her i weekenden.

Der er blevet sat jødestjerner op på folks privatadresser og udøvet hærværk mod en jødisk kirkegård mm.

Ikke engang døde jøder kan åbenbart være i fred.

At det hele startede i lørdags på årsdagen for krystalnatten, viser hvor organiseret det her er, hvilket gør det hele endnu mere skræmmende og ubehageligt.

For at understrege hvor alvorlig situationen er, så lad os bare kigge på udviklingen de seneste år.

Her har vi oplevet hærværk mod den jødiske skole, hærværk mod den jødiske slagter, »danske« imamer der opfordrer til drab på jøder, Hizb ut-Tahrir der opfordrer til drab på jøder, kampagne mod navngivne danske journalister med jødisk baggrund, adskillige overfald og chikane mod jøder, og også et drab på en ung jødisk mand foran synagogen.

Og vi ved alle sammen hvordan vores jødiske medborgere i mange tilfælde må skjule deres identitet og gemme synlige symboler væk, som eksempelvis kalot eller smykker med Davidsstjernen.

Og der er kvarterer og områder i landet, hvor man som jøde skal passe ekstra meget på.

Samtlige jødiske institutioner er bevogtet af soldater og politi fordi de er terrormål.

Her taler vi altså om en ganske lille gruppe af den danske befolkning på nogle få tusind mennesker, som skal leve med denne her konstante frygt for at kunne være dem de er.

Hvis vi ser på kommentarerne på de sociale medier omkring weekendens hændelser, ja, så må man desværre konstatere, at der er ikke så få mennesker i Danmark, der også har udbredte antisemitiske holdninger. Så der er stadig lang vej igen.

Det er en sygdom i samfundet at det er kommet dertil, og desværre en udvikling vi ser i hele Europa.

Det er endda blevet så slemt i Frankrig, at tusindvis af jøder, der i generationer har boet i landet, har valgt at flytte til Israel, for at kunne leve i fred. Det er i den grad en trist udvikling.

Men det kan også ske her, hvis vi ikke passer på, og råber vagt i gevær mens tid er. Jødisk liv i Danmark er, og har altid udelukkende været en positiv del af vores samfund.

Vi har derfor alle en kæmpe opgave med at sige fra over for jødehadet, uanset hvor og hvornår den stikker sit grimme fjæs frem.

Et angreb på vores danske jøder er et angreb på os alle.

Lars Aslan Rasmussen, mf (S)