Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Erhvervserfaring burde været et must for ministre

Tommy Ahlers er modsat mange af sine politiske kolleger ikke levebrødspolitiker. Han har erfaring med at drive virksomhed, hvilket er noget, man bør kigge efter, når man rekrutterer fremtidens ministre, mener Nima Astanehdost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Da Tommy Ahlers satte sig i stolen som uddannelses- og forskningsminister, var det svært at få armene ned. Tænk at få en så erfaren mand på tinge – og så på en af de poster som er allervigtigst i det politiske system.

Tommy Ahlers har med sit ene år i stolen allerede sat et aftryk på forholdet mellem arbejdsmarkedet og uddannelsesinstitutionerne. Senest i forbindelse med bachelorløftet - løftet som er en del af et mere fleksibelt uddannelsessystem.

Politikerne fra begge blokke har ofte travlt med at skyde hinanden ned, men det virker som om, at der findes en særlig aura om Tommy Ahlers, som afkræver respekt også hos modparten. Det har helt sikkert noget med hans bundsympatiske personlighed at gøre - men måske i endnu højere grad handler det om de resultater, han har skabt uden for Christiansborg.

Tommy Ahlers er modsat mange af sine politiske kolleger ikke levebrødspolitiker. Han har erfaring med at drive virksomhed - og oven i købet med stor succes - hvilket er et aktiv for vores politiske system og noget, man bør kigge efter, når man rekrutterer fremtidens ministre.

Når valget er overstået, og ministertaburetterne skal deles, så vil det klæde den kommende statsminister – om det så er en fra blå eller rød blok – at prioritere erfaring med det pågældende område som et kriterium.

Tænk hvis Danmarks justitsminister var uddannet jurist med erfaring fra for eksempel politiet, eller hvis integrationsministeren havde prøvet kræfter med arbejdet i et asylcenter, hvis skatteministeren havde arbejdet som revisor og sundhedsministeren var uddannet sygeplejerske med hands on-erfaring fra sundhedssystemet og så videre. Ville det ikke kun være en fordel for alle?

Fortjent eller ufortjent, så virker mange politikere i dag for uerfarne med den virkelige verden, som borgerne befinder sig i, og de kan hurtigt få ry for at være »politiske dyr«, der lever og ånder for det taktiske spil og for magten.

Jeg tror, at hvis vi i højere grad formåede at hente folk ind udefra – folk med erhvervserfaring og faglige succeser – så ville der dels opstå mere konsensus politikerne imellem, dels ville ministrene nyde mere respekt, og befolkningen ville i langt mindre grad fyldes med politikerlede.

Nima Astanehdost, adm. direktør