Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er vi ikke blevet klogere siden man kunne blive bandlyst og gjort fredsløs, Mette Frederiksen?

Det helt grundlæggende princip i menneskerettighedskonventionen er retten til at tilhøre en stat. I vores mørke fortid kunne man blive bandlyst og eller erklæret fredløs, men er vi ikke blevet lidt klogere? spørger Preben Sørensen statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Spørgetime med debutanter

Ros til statsministeren for at prioritere de modbydelige overgreb på vore jødiske medborgere. I sin bemærkning om potentielle gerningsmænd nævnte statsministeren den yderste højrefløj og yderligtgående muslimske grupperinger. Jeg går ud fra, at det var ren forglemmelse, at statsministeren ikke også fik nævnt den yderste venstrefløj.

I den mere triste afdeling derimod sidder jeg med en stille undren over, at landets statsminister i ramme alvor går ind for at slette statsborgerskabet for medborgere, der kun har det samme.

Det helt grundlæggende princip i menneskerettighedskonventionen er retten til at tilhøre en stat. I vores mørke fortid kunne man blive bandlyst og/eller erklæret fredløs, men er vi ikke blevet lidt klogere?

Kære statsminister, du er ikke bare børnenes statsminister. Du er det for samtlige medborgere i Danmark - på godt og ondt.

Preben Sørensen, Hellerup

Synd for fodboldpigerne

Tiden må være inde til, at det internationale fodboldforbund inddeler sine landshold i grupper efter kvalitet, som det sker i andre forbund. I ishockey for eksempel, hvor kun de 16 bedste hold kan spille i en pulje om det endelige verdensmesterskab. Så man undgår en pinlig forestilling, som en dansk sejr på 14-0 til damelandsholdet forleden over Georgien i en såkaldt EM-kvalifikation.

Det var synd for de danske piger. Der er ikke noget ved at vinde med et tocifret resultat, hverken for pigerne eller deres ca. 3.000 fans, hvoraf de fleste nok var inviteret. Men selv da er det tidsspilde. Man kan frygte noget i samme retning, når herrelandsholdet på fredag møder Gibraltar.

Og hvad med Danmarks Radio, som flyttede faste udsendelser for dette tidsspilde? Mere seriøsitet udbedes på leder- og planlægningsniveau.

Ejvind Olesen, Hørsholm

Blå lejesvende?

Adam Holm, du efterlyser 11. november i Berlingske, at det borgerlige Danmark skal svare for sine fejltrin under Den Kolde Krig i lighed med, hvad man kræver af venstrefløjen.

Det er ikke en relevant sammenligning. På både højre- og venstrefløjen har der til alle tider været grupperinger, der har haft en sympati for ligesindede i andre lande, også selv om de var yderligtgående (i hvert fald nogle fraktioner).

De nyttige idioter var derimod personer, der undertiden var tæt på landsforræderi, idet de samarbejdede med Sovjet/Warzawapagten om at undergrave danske interesser, herunder vores forhold til vore allierede (især USA, som dog havde reddet os fra nazismen.) Sovjetunionen var en decideret trussel mod Danmark og demokratiet.

At der var personer, som sympatiserede med Pol Pot, PFLP mv. var jo ikke noget, der truede dansk sikkerhed. Ligeledes udgjorde sympatisører af højreorienterede diktaturer ikke nogen risiko for Danmark. De kunne højst betegnes som »naive« eller politisk umodne.

I forhold til begrebet »nyttige idioter« har højrefløjen ikke noget at skulle forklare. Det har venstrefløjen stadig.

Jeg ved ikke helt hvor gammel, du er. Jeg er fra 1947 og husker tydeligt de politiske spændinger og uenigheder i 1960-70.

Klaus Møller, Frederikssund

Stop hormonbehandling af små børn

Det er skræmmende og uhørt, at små piger i Danmark modtager hormonbehandling for at blive lavet om til små drenge. Og det er tilsvarende uhørt, at små drenge modtager behandling for at blive lavet om til små piger. Hvad i alverden har vi gang i som samfund!?

Det er et skråplan at »behandle« børn, så de langsomt skifter køn. Jeg ønsker ikke, at nedgøre nogen. Det vil jeg gerne understrege, men sådan noget kan børn ikke tage stilling til. Den slags må som minimum vente til den kønsforvirrede person bliver voksen. Alt andet er for voldsomt.

Jeg synes faktisk, at der er tale om et overgreb på barnet. Jeg mener ikke, at der skal tilbydes hormonbehandling til børn og unge. Det er noget, som regeringen og Folketinget bør stoppe så hurtigt som muligt.

Jeg mener, at vi som samfund skal stå vagt om nogle grundlæggende værdier, samt opstille nogle rammer og grænser. Jeg har stor respekt for, at forældre naturligvis træffer afgørelser på vegne af deres børn. Men her bør forældrene og samfundet sige fra over for børnene. Børn er ikke små voksne. De er børn, og det skal vi alle sammen have respekt for. Der er tale om dybt etiske og moralske spørgsmål, som fortjener at blive diskuteret åbent og ærligt. Den diskussion har vi endnu ikke haft med hinanden.

Martin Henriksen, fhv. MF, medlem af Dansk Folkepartis Hovedbestyrelse