Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er vi forældre egentlig gode rollemodeller i forhold til unges drukkultur?

»Selvom vi oftest hører om de unges store alkoholforbrug, er det ikke kun unge, der drikker for meget i Danmark. Vi voksne drikker i gennemsnit 9,5 liter ren alkohol om året,« skriver Mathilde Powers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Birger Schjørring
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vi forældre ønsker, at der skal gøres op med den danske verdensrekord i druk blandt unge, er vi nødt til at spørge os selv, om vi er gode rollemodeller?

Regeringen kom i foråret med et ambitiøst udspil til en ny politik om unge og alkohol. Det er rigtig godt, for vi har brug for flere strukturelle tiltag for at gøre op med vores kedelige europarekord i druk blandt unge.

Men er disse tiltag nok? Jeg tvivler … Man ved, at forældre har den største indflydelse på unges forbrug af alkohol; hvor meget tid vi bruger med vores børn, om vi taler med dem om vores forventninger til dem, og hvor meget alkohol, vi selv drikker. Og den del er svær at regulere i en ny Sundhedsreform. Det er et ansvar, vi forældre selv må tage på os.

Selvom vi oftest hører om de unges store alkoholforbrug, er det ikke kun unge, der drikker for meget i Danmark. Vi voksne drikker i gennemsnit 9,5 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 12 øl om ugen. 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, 585.000 har et skadeligt forbrug og 140.000 danskere er afhængige. Og alkoholafhængighed rammer lige så ofte veluddannede og velstillede danskere, som udsatte.

Alkohol er en nærmest uløselig del af den danske kultur: Snaps til julefrokoster og påskefrokoster, kolde øl i tredje halvleg af fodboldkampen, rosévin på varme sommeraftener og gløgg på kolde vinterdage. Vi bruger alkohol, når vi skal fejre noget, når vi skal hygge os, når vi er udmattede, når vi skal drukne vores sorger – ja ved stort set alle lejligheder. Og så elsker vi at grine af vores drukhistorier: At vi kastede op i en skraldespand eller snublede på vej hjem fra en fest i sidste weekend. Og når nu vi voksne dyrker alkoholkulturen så meget, hvorfor skulle det så være anderledes blandt vores børn?

Ved en debat om unges drukkultur sidste år, sagde en ung fyr til mig: »Vi gør jo bare det, vi ser, I voksne gør«. Og han har jo ret. Vi ved det jo godt. Børn gør ikke det, vi voksne siger, men det vi gør. Uanset om det handler om at tale pænt, om at huske cykelhjelmen – eller om vores forbrug af alkohol.

Så hvis vi forældre ønsker, at vores børn skal drikke mindre, er det måske en idé, at starte med at kigge på os selv: Er vi egentlig gode rollemodeller?

Matilde Powers, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Nordsjælland