Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er regeringen virkelig »erhvervslivets ven«?

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forsøger i disse dage at balancere mellem to gruppers interesser, som intuitivt er fuldstændig modsatrettet. Erhvervslivet og den yderste venstrefløj, skriver Thomas Estrup Westenholz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye erhvervsminister, Simon Kollerup, (S) er startet godt i sit embede. I hvert fald set fra Enhedslisten og SFs stol. I et indlæg i nærværende avis 8. oktober forsøger han at slå fast, at regeringen er »erhvervslivets ven«, og at de »gammelliberale« økonomers kritik er fejlagtig.

Udsagnet til trods, har erhvervslivet kritiseret en del af de forslag, regeringen er kommet med. Herunder bl.a. tredoblingen af arveafgiften ved virksomhedsoverdragelse. Erhvervslivet er stærkt kritisk over for forslaget, men det lytter »vennerne« i regeringen næppe til.

Hvis ikke »venskabet« mellem erhvervslivet og regeringen var styrket efter den kommende tredobling af arveafgiften ved virksomhedsoverdragelse, så er sidstnævnte nu kommet med et andet tiltag, som skal styrke det. I Berlingske Business fra i tirsdags fremgår det, at regeringen vil have mange flere medarbejder-ejede virksomheder. »Danmark har en stolt tradition for demokratiske virksomheder, og der er mange succeshistorier om blandt andet medarbejderejede virksomheder, som jeg gerne så mange flere af,« siger erhvervslivets ven, Simon Kollerup.

Ikke overraskende er SF og Enhedslisten positivt stemt over for det. De vil i første omgang lovgive om en ny selskabsform, hvor medarbejderne har kollektivt ejerskab. SF ønsker også at oprette en selskabsform, hvor medarbejderne kollektivt ejer mindst 50 pct. af et holdingselskab, som så igen ejer den konkrete virksomhed.

Det er selvfølgelig legitimt at ønske flere medarbejderejede virksomheder. Men er en tilskyndelse via lovgivning sundt? Det er i dag muligt at stifte en virksomhed på det ønskede fundament. Der er bare ikke så mange, der gør det. Hvorfor vil regeringen og venstrefløjen lovgive om det?

Erhvervsministeren forsøger i disse dage at balancere mellem to gruppers interesser, som intuitivt er fuldstændig modsatrettet. Erhvervslivet og den yderste venstrefløj. Er det muligt at servicere begges behov? Indtil videre er der fred og fordragelighed, men lad os se, om venskabet er bevaret efter at en kommende finanslov er trådt i kraft.

Thomas Estrup Westenholz, medlem af Konservativ Ungdom, Charlottenlund