Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er politikerne bange for demokratiet?

Selvfølgelig skal Lynetteholmen til folkeafstemning i København, alt andet vil være en bananrepublik værdig.

»Hvorfor har man så i Borgerrepræsentationen så travlt med at få godkendt at op mod 100 lastbiler i timen i de næste mange år, støjende skal gennem København og udlede op til 360.000 ton CO2 i klimaets navn?« Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Det er ikke ofte, at en liberalt tænkende person som mig, kan tilslutte mig Enhedslistens synspunkter, men David Rønnes synspunkt publiceret i Østerbro avis 27. januar, at Lynetteholmen er en hån mod klimaet og en hån mod demokratiet, er desværre i min optik så sandt som det er skrevet.

Jeg har til dato ikke hørt en eneste borger i København, bortset fra politikere i Borgerrepræsentationen, ansatte i By og Havn og enkelte ministre samt de konsulentfirmaer, som står til at tjene millioner på rådgivning, der synes det er en god idé at opføre en kunstig ø ud for København.

Anlæggelsen, inklusiv flytning af renseanlæg Lynetten, vil koste hver beboer i København i omegnen af kroner 90.000 efter at der er frasolgt grunde for anslåede 23 milliarder kroner. Ja, De læste rigtigt; 90.000 kroner i gæld eller øgedes skatter, til hver eneste københavner. Så meget mangler der pt. for at få projektet til at hænge sammen økonomisk.

Politisk prøver man, i mine øjne i strid med markedsføringsloven, at sælge projektet til intetanende borgere som en nødvendighed for at »klimasikre København« mod stigende vandstand i verdenshavene. Jamen, har disse politikere ikke hørt efter i skolen?

Vand løber som bekendt rundt om en ø, uanset om den er naturlig eller kunstig. Vand stopper ikke på den ene side, blot fordi en politiker siger det. Måske politi og anklagemyndighed skal gå ind i sagen og få stoppet denne markedsføring?

I bedste fald kan øen medvirke til, at man blot får dårligere badevandskvalitet i Københavns havn, da den kan reducere gennemstrømning, men ikke forhindre en generel stigning.

Hvorfor har man så i Borgerrepræsentationen så travlt med at få godkendt at op mod 100 lastbiler i timen i de næste mange år, støjende skal gennem København og udlede op til 360.000 ton CO2 i klimaets navn?

Der er kommunalvalg til efteråret. Her kan man passende sætte Lynetteholmen til folkeafstemning i København. Man vil således få borgernes tilkendegivelse om de ønsker Danmarkshistoriens største ø projekt eller ej. Det vil gavne demokratiet som i andre sammenhænge har været ganske udfordret på det seneste. Peter S. Christensen, Nordhavn

Forvirrende tegnsprog

Af én eller anden grund er det blevet moderne at ledsage mange af regeringens og myndighedernes pressekonferencer og lignende med tolkning til tegnsprog. Dansk Sprognævn skønner at der er omkring 3.000 personer, der har dansk tegnsprog som førstesprog.

Det må være den historisk mindste sproggruppe som får en særbehandling på de statslige medier, specielt sådan som fylder en stor del af skærmen og distraherer med de for os andre uforståelige fagter og gebærder. Simultantolkning til engelsk eller en hel del andre sprog ville ramme behovet hos en større del af landets befolkning.

Ikke et ondt ord om døve, men ærlig talt så kunne en valgfri undertekst, evt. med forsinkelse, løse problemet langt bedre. Jeg går ud fra at tegnsprogsfolket kan læse. Man kan også få AI-programmer (kunstig intelligens) som tekster automatisk og billigere. Hvis statstelevisionen offentliggør en udskrift af seancen efterfølgende, er det også fuldt tilstrækkeligt – så meget haster det vel heller ikke. Hans Christensen, Dragør

Kraftværket Erna

Mens vi herhjemme i Danmark fifler halvhjertet rundt med den grønne omstilling, har vor norske naboer, under ledelse af det borgerlige kraftværk Erna Solberg, fremlagt fremtidens klimaplan – og så endda i et valgår!

Og hvorfor så det? Ja, fordi de tør – tør være visionære, tør være fremadsynet – og fordi den norske regering er gennemsyret af den borgerlige ansvarlighed. Selvom den fulde finansiering endnu ikke er forhandlet, ser udspillet ganske lovende ud hvor den er lige dele progressiv og effektiv. Man sikrer sig kontinuerlig klimahandling ved årlige klimabudgetter, og så har man forstået at grundstenen i klimakampen er en generel CO2-afgift i niveauet om de 1.500 danske kroner. Foruden denne vil omstillingen blive unødighed besværlig og fordyrende.

Noget som den danske regering endnu ikke har forstået. Det har jo aldrig været en hemmelighed at klimaområdet aldrig har lagt den nuværende regering hjertet nær, men derimod blot var et sideprojekt hvor Klima-Dan kunne brænde skattekroner af på intetsigende YouTube videoer og sporadiske gaver til et klimahungrende parlamentarisk grundlag.

Men nu har Solbergs tropper har vist vejen, og så er det bare om at følge med, Danmark. Simon Andersen, Brørup