Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er Pernille Vermund snot-forvirret?

Tænk, at det virkelig er kommet dertil, at Pernille Vermund oplyser den undrende offentlighed om, at hun ikke »har tillid til de opstillede partier fra dansk side og derfor ikke vil give sin stemme til nogen af dem« ved EP-valget på søndag, skriver Torben Rechendorff. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tænk, at det virkelig er kommet dertil: En leder af et nyt politisk parti, der appellerer til vælgerne om 5.juni at transportere hendes parti ind i Folketinget, oplyser den undrende offentlighed om, at hun ikke »har tillid til de opstillede partier fra dansk side og derfor ikke vil give sin stemme til nogen af dem« ved EP-valget på søndag.

Det kalder man vist demokratisk medansvar! Kan det virkelig være attituden hos en partiformand, der kæmper for at finde vej til landets lovgivende forsamling for sig selv og sit parti?

Noget tyder jo faktisk på, at hun er snot-forvirret: Hun oplyser til denne avis, at det mest oplagte for hende ville være at stemme på et af de borgerlige partier. Men – desværre må man formode – vil disse partier have »mere EU i dansk politik, hvor jeg vil have mindre«. Men så er der jo Folkebevægelsen mod EU? Dem kan hun ikke støtte fordi »de går ind for en boykot af Israel«.

Har man hørt magen til argumentation? Nå, men Vermund smiler videre, deler foldere ud og håber det bedste på grundlovsdagen.

Vi andre lever så også i håbet. Om det modsatte!

Torben Rechendorff, Hørsholm

Tag og stem eller ti stille!

Jeg har altid fået at vide hjemmefra, at hvis du ikke stemmer, har du ikke retten til at brokke dig. Som 19-årig kan jeg nu stemme, og det har jeg tænkt mig at gøre. Uheldigvis deler jeg kun den oplevelse med 2.328.318 andre danskere. Hvor er de resterende? Hvor er deres mening? Vi har mange, som ikke stemmer, fordi de føler, at vi ikke mærker til det.

De, der stemmer, er dem, som er imod EU, fordi de stadig mener, at EU fylder for meget. Hvis ikke du stemmer, skal du ikke klage over, at vi er på vej ud. Så gå ned og stem. Træk Danmark ind eller ud af EU, hvad end der passer dig. Men hvis ikke du stemmer, skal du ikke tale om det. I hvert fald ikke indtil næste gang, der er valg.

Rene Larsen, Sindal

EU og klimapolitik

I 1960erne og 70erne gik flere tusind danskere atommarch med skilte visende et symbol og teksten: »Atomkraft nej tak!« I valgkampen går unge mennesker nu i demonstration for at redde planetens klima ved at få vores politikere til at handle, så CO2-forureningen nedsættes for at opvarmning af atmosfæren formindskes.

For en gamling er ovenstående et gensyn med en nu paradoksal idealisme.

Hvis atomkraftmodstanderne fra 60erne og 70erne havde tabt deres sag, ville nutidens klimaaktivisme være ikke-eksisterende. Atomenergi varmer ikke kloden op ved CO2-udledning, så hvorfor diskuteres denne energikilde ikke i valgkampen? Vind-og solenergi er selvfølgelig fremragende, men som alle danskere kan observere, så

blæser vinden ikke altid, og Solen skinner ikke om natten.

Finn Gyntelberg, Hørsholm

En del af noget større …

Nu er det tid til Europa-Parlamentsvalget - et valg, jeg oplever, at vi danskere glemmer i farten i takt med folketingsvalget, der også står for døren. En overraskende stor del af os danskere stemmer ikke og tal viser, at den gennemsnitlige valgdeltagelse til det sidste Europa-Parlamentsvalg kun lå på omkring 56 pct. blandt danskerne.

Dette finder jeg dybt tåbeligt, eftersom det jo er Europa-Parlamentets opgave at behandle og vedtage EUs love. Disse love påvirker også Danmark i det omfang, at omkring 11,25 pct. af den danske lovgivning stammer direkte eller indirekte fra EU-regulering. Derfor bør den danske befolkning blive væsentligt bedre til at deltage i Europa-Parlamentsvalget. Det vedkommer os, lige så vel som de øvrige medlemslande af EU.

Mai Lund Axelsen, Hjørring

Så gør dog noget!

Det er et problem, at det kun er Danmark, der er så langt fremme i klimadebatten. De andre EU-lande er nødt til at træde ind og hjælpe til for at nå målet om at stabilisere den globale

temperaturstigning. Vi bør i EU indføre klima- og miljøpagter, der sikrer, at ingen lande overtræder lovene. Vi er nødt til at slå hårdt ned på de lande, som overtræder diverse love. Bøderne skal være højere end de er nu, for at vi kan sikre os, at landene overholder lovgivningen.

Hvis ikke vi fælles i EU får taget hånd om vores klima, kan vi ikke sikre os, at der er noget at efterlade til de næste generationer. Vi er nødt til at forebygge opløsningen af vores miljø.

Er man i tvivl om, hvorfor vi skal gøre en indsats for at redde miljøet, så bare tænk på den globale opvarmning og plastikforurening.

Signe Marie Nielsen, Hirtshals

Klimadiskussionen i valgkampen

Gamle Storm P. sagde for mange år siden »Alle taler om vejret  - men ingen gør noget ved det«. Hvor havde han dog ret!

Hans J. Blokmann, Kgs. Lyngby