Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er Jeppe Kofod for flink over for sin amerikanske kollega?

Det må være vores udenrigsministers opgave at gøre det helt klart for sin amerikanske kollega, hvorfor direkte amerikansk henvendelse til vore nordlige venner er utilstedelig uden forhåndsgodkendelse af den danske regering, mener Jørgen Oxenbøll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Mr. Nice Guy.

Er vores udenrigsminister for flink? På det just overståede møde med den amerikanske kollega var Arktisk et større emne, hvorfor også repræsentanter fra Grønland og Færøerne deltog. Som jeg har forstået det, har vi et Rigsfællesskab med Færøerne og Grønland, hvor disse har en form for selvstyre, men hvor f.eks. udenrigsanliggender er Danmarks opgave.

Det burde være vores udenrigsministers opgave at gøre dette helt klart for sin amerikanske kollega, hvorfor direkte amerikansk henvendelse til vore nordlige venner er utilstedelig uden en forhåndsgodkendelse af den danske regering.

Den amerikanske ambassadør i Danmark kan ikke bare tage til Grønland og Færøerne for at pleje amerikanske interesser for indirekte at skabe splid i Rigsfællesskabet. Og amerikanerne skal heller ikke komme med pengegaver til Grønland og Færøerne. Det skal ske efter aftale.

USA er Danmarks allierede, ingen tvivl om det, og der kan da være grunde til øget amerikansk indflydelse i Arktisk med udgangspunkt i Grønland, men gennem Danmark. Nu var jeg ikke selv med til omtalte møde mellem udenrigsministrene, men jeg har på fornemmelsen, at vores udenrigsminister ikke rigtig har været mand for at gøre samarbejdets præmisser klare for vore amerikanske venner, som de da stadig er, selv om deres præsident gør sit til at skabe usikkerhed om venskabets fremtid.

Ønsker Grønland og Færøerne større selvstændighed end i dag, skal dette først diskuteres med Danmark. Det skal ikke ske via selvstændige forhandlinger med eventuelle interessenter.

Jørgen Oxenbøll, Holte

Skvatrøve?

Er politiet blevet til en samling skvatrøve eller er deres ledere blevet til en samling skvatrøve eller snarere: Er nogen endnu længere oppe i systemet blevet til en samling skvatrøve?

Coronaregler overtrædes lige for øjnene af politiet. »Vi prøver at få en god dialog,« lyder det. Støjterror om natten mødes med »vi havde en god snak med »de unge««. Ok, man skulle jo nødig træde nogen over tæerne, slet ikke »de unge«.

Det hele ender som oftest i en blanding af øllebrød og vandgrød. Bvadr! Der er plads til klar forbedring.

Niels Thal Jensen, Nykøbing F

Lavere donation til Sydeuropa

Danmark er med i spareklubben, som det så hånligt bliver kaldt. Danmark ville ikke være med til at opbygge en megastor coronafond på 560 mia., hvor to tredjedele af beløbet skulle gives som donationer til Grækenland, Italien og Spanien. Hvis EU havde foreslået ti pct. som donation, havde det været ambitiøst. Desværre endte forhandlingerne med en beskeden reduktion af donationerne.

Var det usolidarisk af Danmark at sige nej til to tredjedele som donation? Nej det var det ikke, det er Grækenland, Italien og Spanien, der har ført en helt forkert politik på det økonomiske område.

Grækenland skulle stadig have været på optagelses-standby, fordi landet aldrig opfyldte kriterierne ved indmeldelsen, der blev aldrig ryddet op i det økonomiske morads. Italien fører ligeledes en uansvarlig økonomisk politik med meget stor udlandsgæld. Italien har indført en slags borgerløn og nedsat pensionsalderen, desuden har Italien en af verdens største guldreserver.

Der er mange rige italienere i den nordlige del af landet, lad dem og mafiaen betale noget mere i skat.

Nu hvor England er meldt ud af EU, så tror især Tyskland og Frankrig åbenbart, at de skal bestemme alt i EU. Det er helt forkert, at danskerne skal være med til at donere så mange mia., når danskerne betaler høje indkomstskatter, ejendomsværdiskat, høj moms, PAL-skat, høj registreringsafgift på biler og mange andre store afgifter og skatter, som man ikke har i syden. Tysk fjernsyn har vist, at modstanden i Tyskland mod donationer til syden er voksende.

De sydlige lande er sure på EU, fordi EU aldrig fik løst flygtningekrisen, og de sydlige lande hænger stadig på mange asylansøgere og migranter. EU er derfor på vej med aflad til disse lande.

Har vi så et fælles formål og en fælles solidaritet i EU? Nej, solidariteten smuldrer i den grad. Vi burde have en folkeafstemning om Danmarks fortsatte medlemskab af EU.

Klaus Folmann, medlem af skatteborgerforeningens bestyrelse

Splinten og bjælken

Følgende udsagn er alle sande: Black lives matter. Black violence matters. Black divorces matter. Black behavior matters. Black choices matter. White lives matter. All lives matter. Alligevel er kun det første udsagn stuerent, mens resten kaldes racistisk og hadtale - hvorefter censur, trusler og vold regner ned over de syndige. Sjældent har lignelsen om splinten i andres og bjælken i eget øje været mere rammende.

Michael Thestrup, Brønshøj