Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er de yngre generationer bare krænkelsesparate, humorforladte og forkælede klogehoveder?

Det lader til at humor og selvironi ikke har været en del af de yngre generationers opdragelse. Eksemplerne står i kø i pressen, senest i Désirée Ohrbecks kritik af Shu-bi-duas »Danmark«, skriver Henrik Jensen. Her ses Shu-bi-dua The Musical.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Malmose / Fredericia Teater
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Generation X, Y, Z – tja, borgere født fra 1967 til 2001 – fik i stigende grad medbestemmelse over deres egen opdragelse og stillede krav til forældrene og samfundet, som blev honoreret betingelsesløst.

Materiel velstand og faglig viden blev de væsentlige ingredienser – og fint nok med det – men det lader til at humor og selvironi ikke har været en del af »pakken«.

Eksemplerne står i kø i pressen, senest i Désirée Ohrbecks kritik af Shu-bi-duas »Danmark«.

Prøv at vende det hele på hovedet – det var nok danskernes middelmådighed, der var temaet her – men svært at se for krænkelsesparate, humorforladte og forkælede klogehoveder.

Henrik Jensen, Charlottenlund

Racisme i Danmark

Amalie Lyhne mener i Berlingskes leder 24. juni, at Pernille Skipper »naturligvis har ret i, at der findes racisme i Danmark og, at det er et problem vi alle har et ansvar for at bekæmpe«.

Jeg mener snarere, at der desværre findes rigtig mange eksempler på meget dårlig opdragelse og manglende respekt for andre i Danmark, og at det er årsagen til at nogle - ofte med rette - føler sig forulempet. Og der findes mange forhold, mennesker og holdninger i Danmark, men at lede efter racister og racisme i ordets bogstaveligste forstand i Danmark - bortset fra hos enkelte tåbelige individer - mener jeg er tom bragesnak, der måske er meget »populært« at gøre sig i for tiden, men som ikke ændrer på det egentlige problem: Dårlig opdragelse og manglende respekt for andre mennesker.

Måske er en af årsagerne, at vore dages forældre ikke »har haft tid« til at lægge skærmene fra sig og i stedet opdrage bare lidt til respekt for andre og læse f.eks. »Den grimme ælling« eller »Den store Bastian« højt for deres børn. Men det er jo selvfølgelig lettere, og tilsyneladende mere populært at lede efter racister i Danmark, end at udøve opdragelse og vise, at man forventer respekt for andre mennesker.

Kasper Hagemann, Kirke Hyllinge

Vælg den klogeste behandling

Unødvendige behandlinger af frygt for klager. Sådan er konklusionen på den undersøgelse, som Lægevidenskabelige selskaber, LVS, og Danske Patienter har gennemført blandt sine medlemmer, som omtalt i Berlingske 24. juni. Svaret er samarbejdet om at vælge klogt, altså at vælge de indgreb som gavner patienterne mest muligt med mindst risiko for bivirkninger og bekymringer. Og potentialet er enormt:

Gennem de seneste 20 år er viden om effekten af træning som behandling/fysisk aktivitet eksploderet. Vi ved, at fysisk aktivitet virker på sygdomme som f.eks. KOL, diabetes, cancer, depression og naturligvis muskel- og skeletlidelser. Alt sammen folkesygdomme, som rammer en betydelig del af Danmarks befolkning.

Et godt eksempel på det kloge valg baseret på forskning og dermed ny viden er det dansk udviklede, evidensbaserede behandlingstilbud til artrosepatienter, de såkaldte GLA:D-forløb, som eksporteres til hele verden med henvisning til de gode resultater for patienterne.

En artrose-patient var det, vi tidligere kendte som en patient med slidgigt i knæet eller hoften. En lidelse som ikke alene er smertefuld, og som derfor også har en indgribende effekt på dagligdagen. Mere end 50.000 danskere er i gang med træning for at undgå at reducere smerte, forbedre funktionen og herigennem lette dagligdagen og i sidste ende undgå eller udsætte en operation.

Under covid-19-krisen har vi også set patienter, der fik aflyst deres operation, og som i stedet har trænet – med succes og derfor uden udsigt til operation.

Som samfund bliver vi klogere for hver dag, der går. Det, der var det rigtige for 20 år siden, er ikke nødvendigvis det rigtige i dag. Vores opfordring til politikerne er: Dyrk potentialet i klogere behandlinger. Det vil styrke det danske sundhedsvæsen, være en betragtelig gevinst for sundhedsøkonomien og ikke mindst komme patienterne til gavn.

Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter, og Gitte Arnbjerg, formand for Dansk Selskab for Fysioterapi

Hvem sagde det?

»Danmark er et lille land, så vi må undgå at blive overrendt af fremmede. For mange flygtninge vil skade Danmark både økonomisk og kulturelt«. Hvem er citeret her? Rasmus Paludan (SK)? Pernille Vermund (NB)? Eller Pia Kjærsgaard (DF)? Nej, det er såmænd sagt i 1987 af tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) – længe før vi fik indvandrerbander, ghettolister, sorte skoler, muhammedkrise og koranklodser.

Michael Thestrup, Brønshøj