Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Er 10 nu blevet lige så godt som 12?

Jacob Mark (SF) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år afskaffede den nye regering den udskældte hurtigstartbonus. Alle var glade. Og jublende glade blev mange også i torsdags, da de unges stressterapeut, Jacob Mark (SF), foreslog, at alle med et gymnasiegennemsnit på over 10 nu skal til optagelsesprøve, hvis de søger ind på en uddannelse med en kvotient på over 10. Med det formål at begrænse stressen.

Men. En sådan ændring er jo en adgangsbegrænsning. En yderligere test og i øvrigt en devaluering af gymnasieskolen, og som, hvis den gennemføres allerede nu, ikke er varslet. Udover at give jer unge gymnasieelever og studenter med gennemsnit på omkring 10 en masse falske forhåbninger, vil Jacob Marks forslag nu også skabe usikkerhed om optagelse for alle jer få, som egentlig bare har eller er i fuld gang med at udmærke jer særligt i gymnasiet. Og netop ikke nødvendigvis er børn af speciallæger eller topchefer.

I dygtigste er jo ikke skyld i alle unges stressproblemer, men tværtimod ved at blive ofre for en usand fortælling om 12-talspigen, der kun vil studere det populære, og i øvrigt ikke ved, hvad hun vil. Så I må hellere se at komme på banen, før det er for sent!

Mit eneste råd til alle jer dygtigste er, at I bør få indløst en skjult hurtigstartbonus NU for ikke at miste den for altid. Søg nu, for ellers bliver den stress, som mange af jer ikke havde før i torsdags, måske kronisk. Det er ment forebyggende.

For I skal ikke regne med hjælp fra den nuværende regering, som ikke vil hjælpe jer, der allerede er lykkedes med eller i fuld gang med at bryde den sociale arv, men først og fremmest hjælper alle dem, som ender med at blive til mange skuffede unge. Mindst ligeså skuffede, som alle jer med de højeste karakterer risikerer at blive.

Hvis det lyder stressende, så er det fordi, at det er det. Det er stressende, når store velfungerende systemer laves om. Systemer, som folk i generationer har og stadig i dag indretter deres flid og arbejdsindsats efter.

Og kære Jacob Mark: De allerdygtigste gymnasieelever skal vel også have noget at stræbe efter? Og mon ikke du har glemt vores kvote 2 system? Det frygter jeg. Jacob Christoffersen, lærer, København