Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En unik chance for at få kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark

Situationen i Hongkong åbner mulighed for gunstig indvandring til Danmark og det øvrige EU i form af højt kvalificerede kinesere, der er trætte af det nuværende stramme regime, mener Steen Ehlers.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden Kinas voldsomme adfærd i Hongkong har vi hørt, hvordan kommunistpartiet dagligt strammer grebet om den kinesiske befolkning, heriblandt for innovative iværksættere. Det åbner mulighed for gunstig indvandring til Danmark og det øvrige EU i form af højt kvalificerede kinesere, der er trætte af det nuværende stramme regime. Historisk har flere europæiske lande haft stor gavn af indvandring af velkvalificerede udlændinge, herunder Danmark. Derved vil vi både styrke os selv, støtte USAs kurs over for Kina samt den interne opposition i Kina.

Generelt er jeg tilhænger af en stram udlændingepolitik, men kun når den forhindrer indvandring af udlændinge, der ikke kan forsørge sig selv i Danmark. Indvandring af kompetente højt kvalificerede er en nødvendig betingelse for vort velfærdssamfund på længere sigt på grund af det faldende fødselstal. Men vi skal selv kunne bestemme, hvem vi inviterer ind.

Den nuværende politik er delvis et resultat af konventioner fra en anderledes fortid. En fælles EU-politik kunne give opbakning til konventionsændringer, der ville give Danmark større selvbestemmelsesret over, hvem vi giver adgang, da adskillige europæiske lande vil kunne se de samme fordele.

Erhvervslivet er jo åbenlyst interesseret.

Steen Ehlers, Birkerød

Enkel grøn omstilling

Der snakkes meget udenom i debatten om den grønne omstilling. Løsningen er nemlig meget enkel, men ikke populær hos hverken Venstre eller Socialdemokratiet. Og det er jo dem, som p.t. bestemmer.

Den grønne omstilling handler om, at vi skal væk fra at bruge olieprodukter og over til at bruge el fra vindmøller, solceller og på længere sigt atomkraft. Men omstillingen blokeres af, at der i Danmark opkræves meget høje afgifter på el. Så høje, at der dårligt er nogen besparelse i kørselsprisen i en bil, om man skifter fra benzin til el. Incitamentet er udelukkende at man sparer noget registreringsafgift.

Så hvis vi skal tage den grønne omstilling alvorligt, skal vi fjerne elafgiften fuldstændigt. Fra 1. januar næste år. Så signalerer vi, at vi har forstået budskabet, og at man skal tage den grønne omstilling alvorligt. En fjernelse af elafgiften vil få den grønne omstilling til at eksplodere. Bilkøberne vil myldre ned hos autoforhandlerne for at købe en elbil, og der vil komme fuld gang i installation af varmepumper.

Det, der holder de to partier tilbage, er, at elafgiften indbringer et betragteligt beløb hvert år til finansiering af alle velfærdssamfundets mange ydelser til Gud og hvermand. Men så kunne man bede offentligheden om at indsende forslag til, hvordan det store hul kunne fyldes på anden måde. Jeg vil da gerne selv bidrage, hvis opgaven sættes lidt i system.

Nu må vi have afklaret, om al snakken om grøn omstilling kun er til udvortes brug, eller om partierne mener noget med deres mange løfter.

Ib Lunde Rasmussen, Rungsted Kyst

Jeg frygter

I mandags kom tre svenske kvinder og deres seks børn til Arlanda lufthavn i Sverige fra flygtningelejrene i det nordlige Syrien. Nyhedsbureauet TT skriver: » … de blev mødt af blandt andet politi, sociale myndigheder, svenske diplomater, børnelæger og sikkerhedspersonale.«

Jeg frygter for, hvad de seks børn, som alle er stærkt traumatiserede, får af uhyrlige indtryk stillet over for et sådant batteri af ukendte, voksne mennesker.

»Kvinderne skulle umiddelbart efter ankomsten afhøres af politiet og udredes for krigsforbrydelser, oplyser den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg (S), til SVT.« Jeg frygter for de seks små børns skæbne, når deres mødre straks kommer i forhør. Hvem tager sig af børnene? Nye, fremmede ansigter? Børnelæger og sociale myndigheder kan være nok så velmenende, men de vil virke skræmmende for børnene og gøre dem endnu mere traumatiserede, end de allerede er.

Jeg frygter for, hvad der vil ske, når de danske børn fra fangelejrene en skønne dag om forhåbentlig ikke alt for længe lander i Kastrup. Samme historie? Jeg foreslår, som også Repatriate The Children gør, at børn og mødre straks bringes til et sikkert og roligt sted sammen og får lov til at blive der en rum tid, så de kan komme sig ovenpå alle strabadserne. Der kan man foretage de fornødne undersøgelser og forhør samt fremfor alt behandlinger. Men lad børnene få fred til at vænne sig til de nye forhold og til at blive behandlet for deres traumer og skil dem for alt i verden ikke fra deres mødre. Man vil gøre dem fortræd.

Pia Sigmund, Odense