Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En passende straf til Ibi-Pippi

Maleriet før hærværk til venstre og efter hærværk til højre. Fredag den 29. april 2022 blev der begået hærværk mod maleriet »Den Foruroligende Ælling« af Asger Jorn. Hærværket fandt sted på Museum Jorn i Silkeborg. Foto: Museum Jorn Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære Ibi-Pippi Orup Hedegaard!

Du har været berømt i et helt kvarter, men er det nok for dit hærværk på Asger Jorns »Den foruroligende ælling«?

Du ejede den slet ikke, så allerede til at begynde med var kæden faldet helt af. »From A to B and back again« – Andy Warhols kunstprogram – kunne du have omformuleret med intelligens og offentliggjort uden materiel evig skade.

Du valgte med din egoisme helt forkert og utilgiveligt din såkaldte »dobbeltmodifikation«. Hvilken passende human straf er du berettiget til af os alle for din forbrydelse og dit hærværk?

At du reelt har overtaget værket fra Jorn, gror vist kun i din egen syge fantasi. Kunne en passende retfærdig kollektiv straf være den juridiske konsekvens, at vores fængselsvæsen overtager Ibi-Pippi Orup Hedegaard til opsyn og forvaring, ikke kun et kvarter, men så længe vi alle har brug for beskyttelse.

I Nørre Alslev på Falster er bygget de mest moderne lokaler dekoreret af John Kørner. Kostbart maleri er udført direkte på betonvæg, der tåler næsten alt, selv en syg »dobbeltmodifikation«. Kriminalforsorgen kunne være så tolerant at give Pippi ret til værelsesskift hver anden uge svarende til personnummer lige/ulige, kvinde/mand.

Præcedens/konsekvens giver i disse tilfælde rigtig god mening, så ingen får samme tanker. Benni Jørgensen, Værløse

Collet rammer forbi skiven

Bernt Johan Collet, der selv er student fra Herlufsholm, forsvarer i Berlingske 9. maj sin gamle skole med meget varme følelser. Det er naturligt, det ville vi alle gøre (bortset måske fra en enkelt Hans Scherfig i ny og næ).

Det skyldes de kundskaber, som vi tog til os hjulpet af dygtige lærere, det skyldes de venskaber, der støttede os i vanskelighederne dengang og senere, og det skyldes oplevelsen af at blive forvandlet fra dreng/pige til voksen i netop disse vigtige skoleår.

Collet nøjes desværre ikke med at fremhæve Herlufsholm for skolens uomtvistelige kvaliteter. Han kritiserer i særdeles skarpe vendinger TV 2s »meget negative udsendelse«, idet »TV 2 har helt set bort fra alle de positive ting ved skolen«.

Collet nævner selv en række positive ting, herunder et meget højt karaktergennemsnit, et fornemt idégrundlag og skolens medlemskab af en international organisation for kostskoler. Men at en privatskole, hvor man betaler flere hundrede tusinde kroner for at være indskrevet, holder et rimelig højt undervisningsniveau, turde være en selvfølge og har intet med sagen at gøre.

Derfor rammer Collet helt ved siden af skiven i forhold til den aktuelle debat om mistrivsel, tyranni og lovovertrædelser på Herlufsholm. Ingen har jo hidtil kritiseret undervisningen. Collet begår den fejl at sammenkæde den gode undervisning og de høje akademiske resultater med de hævdvundne overgreb på yngre elever, som om disse ting havde noget med hinanden at gøre.

Eller mener Collet virkelig, at de gode skolemæssige resultater hænger sammen med det grusomme præfektsystem, de organiserede tæveøvelser og blodtud under rektors opsyn eller de mere gedulgte tæv og seksuelle krænkelser på sovesalene om natten, hvor de ansvarlige sovesalslærere åbenbart forventes at lade som om de intet ser og intet hører? Christian Aage, Hørsholm

P-pladser under Christiania

Fanatisme kommer i mange forklædninger. Bilen ud af byen er en skrue, der ligner skattevæsenets og strammes med jævne mellemrum. Altid anført af den frelste venstrefløj, der mener, at en tandbørste er det eneste, der fritages arveafgift.

Fra Enhedslistens kulørte medlemsregister bød Ninna Hedeager Olsen velkommen med en melding, der vil slå adskillige københavnere med bil groggy, idet de før forlangte 100 kroner i beboerlicens bør hundrededobles til 10.000 kroner Hendes argumentation i Radio24syv var fritaget for logikkens tyngdekraft.

I ramme alvor var hendes forsvar, at man i forvejen betaler så meget i alle slags bilskatter, så hvorfor beklage sig over 10.000 kroner ekstra? Der leges allerede stoleleg med bilisternes tålmodighed, ikke mindst på Christianshavn, hvor overbooking af licenser slår flik flak tæt på 50 procent.

Christiana på Christianshavn er fritaget for alle de ubehageligheder i form af skatter og afgifter, der følger dansk jord. Modsætninger kunne her mødes i form af en større parkeringskælder. Underjordisk naturligvis i god overensstemmelse med de mange lyssky forretninger, der her finder sted. Politiets overvågningsarbejde ville så lettes betydeligt blot ved at kigge op. Holger Overgaard Andersen, Vedbæk

​Renlivet ondskab

I den ophedede debat om Herlufsholm savner jeg fokus på de elever, som i praksis udøver volden og mobningen på skolen. At skolens ledelse ikke har været sin opgave voksen, er der næppe nogen tvivl om, men de elever, som aktivt har deltaget i udskejelserne, kræver vist også lidt opmærksomhed.

Hvis man skal botanisere i årsagerne til, at visse unge mennesker kan have fornøjelse ved at ydmyge og mobbe andre, som befinder sig på et lavere trin i hierarkiet, kan  man passende tænke tilbage på Bille Augusts filmatisering af Bjarne Reuters roman »Zappa«. Den følelsesmæssigt forsømte overklassedreng finder sit mobbeoffer, og renlivet ondskab blomstrer op.

Skarpt set af både instruktør og forfatter, og måske nøglen til en forståelse af de kræfter, som er på spil på Herlufsholm? Jens E. Kris, Almind