Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En ny, forudsigelig trafikskandale rammer snart hovedstaden, hvis ikke politikerne griber ind

Når Nyt Bynet træder i kraft, bliver buslinjerne ændret med færre afgange og stoppesteder. Der bliver langt til transport, flere skift mellem bus, S-tog og Metro for at komme fra A til B og deraf længere transporttid. Dertil kommer en forhøjet billetpris på 20 pct., hvis man skal omkring med Metro, og det bliver man jo tvunget til med de færre busser, skriver Helle Pilemann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mia de Fries / Ritzau Scanpix

DOT-skandale på vej

DOT (Din Offentlige Transport) forsøger nu på sociale medier at fortælle os pendlere i København, hvor fantastisk Nyt Bynet med nye buslinjer bliver, når Metro Cityringen åbner til efteråret. Men sandheden er en anden.

Når Nyt Bynet træder i kraft, bliver buslinjerne ændret med færre afgange og stoppesteder. Der bliver langt til transport, flere skift mellem bus, S-tog og Metro for at komme fra A til B og deraf længere transporttid. Dertil kommer en forhøjet billetpris på 20 pct., hvis man skal omkring med Metro, og det bliver man jo tvunget til med de færre busser. Allerede i dag er busser og Metro overfyldt flere timer om dagen. Metroen betjener ikke alle dele af byen, og alligevel forsvinder busserne.

Det vil gå ud over svage trafikanter, f.eks. syge og ældre mennesker, voksne med børn og dårligt gående.  De, der i dag har svært ved at klare rulletrapperne, få plads i elevatoren til Metrostationen eller nå ind i toget, før togdørene er lukket. Mange vil blive mindre mobile i byen og forhindret i at have et aktivt liv.

Men DOT ved det godt. Talrige mennesker har gjort opmærksom på forringelserne til DOT på f.eks. Facebook. Men DOT viser ingen forståelse i sit svar.

Mit håb er, at politikerne vågner op og griber ind, inden en ny, forudsigelig trafikskandale rammer, som da Movia fjernede ruteplaner og afgangstiden for buspendlerne. Det var et klasseeksempel på planlægning uden inddragelse af brugerne.  Nyt Bynet er præcis det samme. Griber ingen ind nu, er en DOT-skandale på vej.

Helle Pilemann, medlem af Facebook-gruppen Bevar 1A, København

Straf

Det er altid en overraskelse, når vore fælles begreber pludselig ændres, så de får en anden betydning! Dette demonstrerer Berlingskes omtale af lederen af Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen, med al ønskelig tydelighed!

Straf er ikke et ønske om hævn eller noget lignende. Det er simpelthen blot et ønske om at isolere individer, der forbryder sig mod os andre. Så de ikke fortsætter deres forbrydelser. Hvis nogen kan gøre noget for at undgå, at de forbryder sig igen, er det helt fint. Men kuren skal ikke ændre på at de skal isoleres fra os andre. De sidste års mordsager er glimrende eksempler på folk, der ikke skal slippes ud i samfundet igen. Det må vi ikke glemme i de fundamentale humanisters forsøg på at ændre forudsætningerne for begrebet straf.

Ole Ørslev, København

Salgsteknik

Blækket i de nye ministres underskrifter på, at de vil holde grundloven, var ikke tørt, før den nuværende opposition startede valgkampen med blikket stift rettet mod næste valg. Alt hvad den nuværende regering foretager sig, vil blive udsat for hele arsenalet af borgerlige skældsord fra rødt til socialisme. I de næste fire år. Det undrer mig i øvrigt, at socialdemokrater kaldes socialister. Det er temmelig længe siden, at en socialdemokrat ville tillade at blive kaldt socialist, men når Venstres pressetjeneste og reklamebureauet mener, at det kan skaffe højrefløjen magten tilbage, så skal det gøres. Hetzen var jo lige ved at lykkes denne gang. Det kaldes demokrati og ytringsfrihed og andre pæne ting, men sådan er det jo.

Det ville være vidunderligt, hvis vi fik en lille pause i smædekampagnen, hvor oppositionen i stedet offentligt viste vilje og evne til at samarbejde. Jeg ved naturligvis, at reklamebureauerne ved, hvad der kræves for at sælge varen, hvad enten det er pølser eller politik. I modsætning til at sælge pølser, hvor man skamroser eget produkt, skal man i politik konstant nedgøre konkurrentens produkt. Sådan fungerer demokratiet i Danmark. Men hverken skamrosen når det gælder pølser, eller nedgøringen når det gælder politiske modstandere, har noget med virkeligheden at gøre. Disse produkter sælges af presse- og reklamebureauer. Det er manipulation og salgsteknik hver gang. Demokrati?

Jørgen Villy Madsen, Jægerspris

Tilfredshedstilkendegivelser

Et langt ord, men det er for mig ved at blive en plage i dagligdagen.

I banken: tryk på en knap, hvordan var din oplevelse i dag? I supermarkedet - ligeledes. Når man har købt en vare på nettet: Hvordan var oplevelsen? Eller på en restaurant. Eller på et hotel.

I begyndelsen var jeg flink til at svare, men nu er jeg træt af det. Hvis man er utilfreds, skal man nok klage til rette vedkommende - er man tilfreds, burde man selvfølgelig give komplimenter, men hvor meget er disse »roser« så værd?

Anette Engholm, Nærum