Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En bro kan hverken bygges kun af ingeniører eller smede

Byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro. Den kommende højbro over Roskilde Fjord, der kommer til at ligge ved Frederikssund bliver ca. 1, 4 km lang og bliver Danmarks tredje betalingsbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Er det urimeligt, at en lang videregående uddannelse er dyrere end en erhvervsuddannelse? Nej. Er det urimeligt, at en bygningsarbejder, der er blevet nedslidt, skal kunne gå lidt før på pension? Nej. Kan vi bygge en bro, hvis vi kun har ingeniører? Nej.

I Danmark har vi brug for alle. Både dem, der tager en lang videregående uddannelse, og dem der vælger en erhvervsuddannelse. Jeg er efterhånden godt træt af, at akademiker er blevet et skældsord og at det stadig kan være svært at fortælle mor, at man vil være håndværker.

Danmark bliver hverken et rigere, klogere eller bedre land af, at vi peger fingre ad hinandens professioner. Tværtimod. Hvis vi skal fortsætte med at udvikle vores velfærdssamfund, har vi brug for alle. Både lægen, sygeplejersken og SOSU-medhjælperen. Ja, så har lægens uddannelse kostet mere end SOSU-medhjælperens. Til gengæld vil det så være rimeligt, at SOSU-medhjælperen kan trække sig tilbage et par år før, hvis ryggen siger stop.

Vi skal bygge et samfund, hvor vi alle bidrager med det, vi kan. Og hvor vi alle er stolte af vores fag. Jeg er grundlæggende træt af, at jeg i visse kredse skal bøje nakken, fordi jeg har knoklet mig gennem en lang videregående uddannelse med hertil hørende studiegæld. Ligesom jeg er træt af, at det ses som et nederlag at have valgt erhvervsskolen og et håndværk til. Man er ikke mindre begavet af den grund.

Et gammelt ordsprog lyder: En kæde er ikke stærkere end dens svageste led. Det er fuldstændig ligegyldigt at stå med et hold virkelig dygtige smede og borrebisser, når man skal bygge en bro og en tunnel, hvis man ikke har en ingeniør eller bygningskonstruktør, der kan designe og anlægge byggeriet. Ligesom det er fuldstændig ligegyldigt at stå med en dygtig ingeniør, hvis man ikke har et hold af dygtige faglærte til at bygge broen. Kort fortalt bliver broen kun bygget, hvis vi har en ingeniør med en god uddannelse og samtidig et hold faglærte, der ligeledes har fået en god uddannelse, og som ikke føler sig nedslidte.

Så lad dette være en opsang. Både til akademikerne, der ikke under de faglærte en tidligere tilbagetrækning. Og til alle dem der mener, at det er nødvendigt at tale akademikere ned for at tale faglærte op. Danmark har brug for os alle. Både ingeniøren, smeden, sosu-assistenten og lægen.

Mette Reissmann, uddannelses- og forskningsordfører (S)