Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En alternativ vaccinationsstrategi

Kan kurven knækkes hurtigere ved at ændre strategi?

»Ved at udskyde 2. dosis i tre måneder i første fase vil man derfor kunne vaccinere ca. 600.000 personer i stedet for 300.000.« Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE PARSONS

Alt tyder på, at vi står over for et par måneder med mange dødsfald og indlæggelser, nedlukning af vigtige samfundsfunktioner og et hårdt presset sundhedsvæsen.

Det bør derfor overvejes, at man i de første måneder, hvor mængden af vaccine er begrænset, søger at opnå en bedre samfundsmæssig effekt ved at vaccinere med kun en dosis i stedet for to (bortset fra sundhedsvæsenets frontpersonale, som fortsat skal have fuld vaccinationsdækning). Denne mulighed diskuteres i England og i USA. På populationsniveau kan man formentlig opnå en hurtigere og bedre effekt på pandemiforløbet.

Pfizer-Biontec-vaccinen er godkendt til anvendelse af to doser med tre ugers mellemrum. Baggrunden herfor er, at en enkelt dosis vaccine ifølge de tilgængelige oplysninger giver 90 pct. beskyttelse, mens den anden dosis øger sikkerheden til ca. 95 pct.. Ved i stedet at vaccinere dobbelt så mange med en enkelt dosis opnår man en bredere effekt på befolkningsniveau i denne kritiske fase – og derved en hurtigere opbremsning af epidemien.

Danmark vil i de kommende måneder ifølge SSI modtage ca. 50.000 doser Pfizer-Biontec-vaccine ugentlig, og først på et senere tidspunkt vil der være yderligere vacciner fra Moderna og Astra Zeneca.

Ved at udskyde anden dosis i tre måneder i første fase ville man kunne vaccinere ca. 600.000 personer i stedet for 300.000. Når de tre måneder er gået, vil der forventeligt være tilstrækkelige mængder vaccine til rådighed til at give anden dosis med formentlig lige så god effekt, som hvis den var givet efter tre uger.

Gevinsten er teoretisk, at 90 pct. af 600.000 personer, altså 540.000, er sikrede mod covid-19, medens den udmeldte strategi fører til, at 95 pct. af 300.000, altså 285.000, er sikrede. Det vil føre til et hurtigt fald i smittetrykket og et mindsket pres på sundhedsvæsenet.

Pfizer melder ud, at der skal flere data til for at tage denne beslutning, idet deres vaccine er prøvet på en stor befolkningsgruppe med et og kun et behandlingsregime. Ved at gennemføre et tre måneders regime, som ovenfor foreslået, er der en enestående mulighed for at afprøve det ved at anvende data fra de danske registre og følge antistofprofilen på en stor befolkningsgruppe. Svend Juul Jørgensen, læge, Rungsted Kyst