Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ellemann er bare realist

»Stor respekt for en politiker, der ser realiteterne i øjnene og melder det mulige ud,« skriver Anna Dawids. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jakob Ellemann-Jensen er en nøgtern politiker, der ser realiteterne, som de er. Det er nu ikke noget dårligt karaktertræk.

Hvis man læser Elleman & Co's kronik om Arne-pensionen (AP) i Avisen Danmark grundigt, står der klart og tydeligt, at selv om AP ikke er groet i Venstres baghave, må man konstatere, at der er rødt/blåt flertal for dens bibeholdelse i Folketinget.

Derfor, og fordi der også er et hensyn at tage til de mange danskere, som nu har eller er ved at indrette deres alderdom efter den nye ordning, meddeler Venstre altså allerede nu, at de ikke har planer om eller ser muligheder for at rulle AP tilbage.

Venstre har altså ikke foretaget en »kovending«, som medierne har valgt at præsentere det. Man har blot nøgternt konstateret, hvad der kan og ikke kan gøres.

Stor respekt for en politiker, der ser realiteterne i øjnene og melder det mulige ud. Måske burde Søren Pape Poulsen lære lidt af Ellemann, for Papes udmelding om, at han vil rulle Arne-pensionen tilbage efter et valg, er ren utopi og udstiller ham som en urealistisk politiker. Anna Dawids, København

Synkrone prisstigninger

Jeg ser i medierne, at forbrugerorganisationen Tænk er aktiv med en kampagne for at fjerne strafrente på større indlån i bankerne.

Og bevares, det er da ærgerligt for os med et par hundrede tusinde i banken, men det er trods alt bare en lille sten i skoen, som vi lever med.

Det helt store er inflationens himmelflugt. Vidste man ikke bedre, kunne man tro, at virksomhederne har givet hinanden håndslag på, at de alle hæver alle priser med minimum 25 procent.

Imens kan vi studere Tænks gennemgribende undersøgelse af, hvorvidt solcreme på tube eller spray er bedst. At danskere må gå fra hus og hjem grundet fallit, er åbenbart ikke så vigtigt.

Vil Tænk mon se på årsagerne til de synkrone prisstigninger landet over inden for alle brancher? Morten Dreyer, DF, Dragør

Til tasterne, alle borgerlige

Sænket skat er ikke en gave til folket. Det svarer til, at en rabat i et varekøb er en gave. En sænket skat er en nødvendighed for, at bureaukratiet ikke løber løbsk i selvglæde over stigende budgetter, der for at blive brugt fuldt ud anvendes til deciderede dårskaber.

Den forkælethed, der udvises fra alle overvelfærdstænkende venstreorienterede og for nogle sågar fantaster, der sidder på afgørelsens stol, udspringer af den socialdemokratiske fortælling om, at vi samlet står last og brast om lille Danmark, og at borgernes penge er statens penge.

Det borgerlige Danmark må til tasterne. Det er ikke nok blot at tænke store tanker og visioner med fundament i sund fornuft, mådehold og rettidig omhu. Det skal præsenteres i spalterne eller i bogform og gerne med et gran humor, der spidder pengefrås, letsind og uansvarlighed. Holger Overgaard Andersen, Vedbæk

Jantelov og fine saloner

Jeg har med stor glæde fulgt Tour de France. Storslåede optagelser fra det franske landskab og et hav af historiske bygninger. Hvilken fantastisk kulturhistorie, Frankrig kan prale af. Franske politikere har gennem århundrede været fremsynede og visionære.

Herhjemme i jantelovens land bruger Inger Støjberg sin politiske indflydelse på at nedgøre »De fine saloner« i København. Jeg går ud fra, at Inger Støjberg mener, at København ikke skal rage op over Hadsund.

Statsminister Mette Frederiksen forsøger at trække niveauet ned til at dreje sig om vinduespudsning og makrelmadder. Hvis vi havde haft visionsløse politikere som Inger Støjberg og Mette Frederiksen for generationer siden, havde vi nok ikke haft vores storslåede hovedstad med sine fine saloner.

Er der ikke snart nogle politikere i Danmark, som kommer med nogle store visioner til gavn for landet og danskerne i stedet for at ligge under for janteloven? Jens Heide, Dragør

Én over nallerne

Berlingske skrev 21. juli: »Statsministeren lægger ikke skjul på, at Danmark yder våbenhjælp til Ukraine for milliarder. Men hvor langt kan Danmark gå uden at være krigsførende? Svaret står i et notat hos Udenrigsministeriet. Men vi må ikke læse det. Faktisk må vi ikke engang vide, hvorfor det tilbageholdes. Og det er klart ulovligt, mener pressejurist.«

Men skidt med det. Danske betragtninger om, hvorvidt vi er i krig med Rusland eller ej, er ligegyldige. Det afgørende er russernes syn på, at vi træner ukrainske soldater her i landet, og at Mette Frederiksen forærer dem vore Harpoon-missiler til over 200 millioner kroner., landminer, 54 pansrede køretøjer med videre. Synes Putin, at vi er krigsførende, kan vi få én eller to over nallerne. Og det behøver ikke at være diplomatiske noter. Ole Gerstrøm, tidl. MF, Helsinge