Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Efter 50 års pause er jeg enig med Ritt Bjerregaard igen

»Jeg har ikke været enig med Ritt om noget som helst siden 60erne efter, at jeg forlod DSU og hvilken dejlig overraskelse! Vi er sørme enige igen!« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Stort tak til Ritt Bjerregaard for at bringe retten til selv at bestemme over egen krop på nationalt TV. Jeg har ikke været enig med Ritt om noget som helst siden 60erne efter, at jeg forlod DSU og hvilken dejlig overraskelse! Vi er sørme enige igen!

Må vi håbe, at hendes tidligere kolleger og vore allesammens folkevalgte lovgivere og deres rådgivere hører og forstår budskabet og tør blive enige med os.

Men jeg tvivler desværre. De 179 medlemmer ruger i disse dage over regeringens forslag om juridisk kønsskifte for børn på 12. Fred være med det. Stakkels forvirrede børn, jeg håber blot, at de bliver lykkelige uanset hvad Mette, Pia og Skipper bliver enige om. Og enige bliver de såmænd, man skal jo ikke støde kommende vælgere bort fra sig, vel? Retten til selvbestemmelse over egen krop er afgørende og helliggjort af FNs menneskerettighedskommission. Hurra hurra.

Når man nu som næsten 77-årig sidder her i sin dejlige bolig og lænestol efter en cykeltur gennem København på 22 km, så tænker jeg, at hvor ville det dog være dejligt og ærligt, hvis denne påståede »ret til selvbestemmelse over egen krop« også gjaldt for os gamle. Ligesom Ritt siger højt og tydeligt. Og hun er ikke alene. Tværtimod.

Udsigten til om føje år, eller i morgen, at ende på et plejehjem, frataget enhver form for selvbestemmelse over egen krop, synes en meget grusom, frygtsom og uværdig afslutning på et langt produktivt liv. Hvorfor kan de kære politikere dog ikke give os en juridisk ret til at bestemme over, hvor langt tid vi orker. Sure, der har været mange debatter. Lægestanden, Etisk Råd, diverse politikere har masser af meninger, men når man kan give en 12-årig ret til selvbestemmelse, hvorfor i al verden kan de så ikke også give os, skatteborgere siden 1960, ret til selvbestemmelse?

Ja, jeg spørger bare, jeg har ingen planer, men hvis jeg skulle ende på et plejehjem, eller plagerne bliver for store, så ville jeg sgu gerne have en knap at trykke på.

Kære politikere, nej, jeg mener ikke kære, tag jer sammen. Eller tør I ikke? Fordi vi er gamle og ikke rokker ret meget fra vort politiske ståsted. Og dog. Ritt og jeg er sørme blevet enige igen! Preben O. Nilsson, København

En hurtig beklagelse med forståelse for hensigten

Det forekommer, at Berlingske godt kunne være mere positiv over for Inger Støjberg i barnebrude-instruks-sagen. Problemet i 2015 var jo, at mellem de syriske migranter var der et antal ægtepar – måske få, måske flere – hvor hustruen var mindreårig og blevet tvunget ind i ægteskabet. Det indebar jo, at hun blev regelmæssigt voldtaget af ægtemanden, og det ville Støjberg ikke have til at foregå i den danske stats asylcentre.

Hvis forvaltningsloven skulle følges strikst, skulle hvert ægtepar udspørges individuelt, inden de eventuelt blev skilt ad – altså hustruen befriet fra tvangsægteskab. Det ville tage måneder, hvor den del af hustruerne, der ville væk fra tvangsægteskabet, fortsat ville blive voldtaget løbende.

Efter den mest kontante version af Støjbergs model skulle derimod alle par straks adskilles, men derefter ville der jo også gå en sagsbehandling i gang, hvorefter de ægtepar, hvor hustruen ønskede det, ville blive genforenet. Det er ikke oplyst, hvor lang tid dette ville tage, men nogle måneder er vel et realistisk skøn.

Det er disse to muligheder, der stod over for hinanden: strikt at efterleve forvaltningsloven med tilhørende ukendt antal voldtægtsforhold. Eller bøje forvaltningsloven og derved adskille nogle unge elskende nogle måneder, men uden voldtægter af de tvangsgifte, der ville ud af deres ægteskaber.

Jeg mener, at denne sag burde afsluttes hurtigt med en formel beklagelse af, at forvaltningsloven ikke blev overholdt til punkt og prikke, men med forståelse for hensigten med håndteringen. Gunnar Biering, Frederiksberg

Hetzen mod Kofod

Kan vi ikke snart blive fri for den urimelige hetz mod udenrigsminister Jeppe Kofod, som ganske enkelt ikke har gjort noget ulovligt ved at gå i seng med en 15-årig ung kvinde. Den kriminelle lavalder her i Danmark er 15 år, og der var ikke tale om voldtægt.

Det er desuden 12 år og flere folketingsvalg siden, og Jeppe Kofod har tillige undskyldt op til flere gange, selv om han egentlig ikke har gjort noget ulovligt. Stop nu den kalkunjagt, inden moralismen kammer fuldstændig over, bare fordi man selv har et andet moralsk og politisk kompas, end dansk lov og ret tilsiger. Her senest i en større klumme i Berlingske af Nima Zamani – som oven i købet er jurist. Mon der snart kan koges mere suppe på den pølsepind? Steen Møller, Ebeltoft