Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Drop elefantvæddeløbet, Rasmus Haugaard

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Skal vi dele Danmark op i »os og de andre«? Sådan spørger Rasmus Haugaard efter at have læst mit indlæg om den økonomiske udligning mellem kommunerne, hvor jeg slår til lyd for, at den nye regering ikke straffer landets stærkeste vækstmotor, hovedstadsområdet.
Det korte svar er: Nej, det skal vi ikke! Men når Rasmus Haugaard trækker kvaliteten af hjemmehjælpen til tidligere værftsarbejdere i Frederikshavn og dårlige skolelegepladser frem, så er det populisme.

Jeg kunne på samme måde vise dig, Rasmus, rundt i min by, så du kunne se de overfyldte væresteder for misbrugere og mennesker med psykiske problemer, de nedslidte skolegårde og hullerne i de veje, der fører ud til ghettoområder med massive integrationsproblemer.
Og fakta er, at en familie i hovedstadsområdet, der bor i hus, i gennemsnit har 96.000 kr. mindre til rådighed om året end den samme familie ville have, hvis den boede i Nordjylland.

Alligevel er udligningen væk fra hovedstadsområdet siden 2007 næsten fordoblet fra syv til 14 milliarder på trods af, at Folketinget overhovedet ikke har overvejet, om det er en god idé.

Er det ikke at forskelsbehandle københavnske skolebørn og kvaliteten i hjemmeplejen til gamle værftsarbejdere fra B&W, når der igen og igen skal spares i København på grund af den stigende udligning fra øst mod vest? Jeg mener, at vi i stedet for, som to lastbiler på en motorvej, at indlede et langt og opslidende elefantvæddeløb, hvor vi hver især dynger historiske fakta op, skal se fremad.

Lad os opfordre den nye regering til at nedsætte en kommission, der kan komme med forslag til et nyt udligningssystem, som belønner de kommuner, der får flere i job og uddannelse og kan tiltrække nye virksomheder. Kommunerne skal have flere incitamenter til at klare sig selv og færre incitamenter til at være afhængig af støtte. Det vil give mening for både Frederikshavn og København. Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester, København