Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Drop den politiske mudderkamp

Si står lige nu står over for nogle enorme politiske udfordringer, der kræver akut kollektiv handling. Samtidig bliver den danske offentlige debat mere polariseret, mindre løsningsorienteret og mindre udbytterig for demokratiet, skriver Jeppe Kjærgaard. Her taler Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen under åbningsdebatten i Folketinget 3. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Først på måneden åbnede Folketinget efter en velfortjent sommerferie, og dermed blev en ny politisk sæson markeret. I forlængelse heraf synes jeg også, at det er tid til en revidering af den danske politiske debat, som i takt med åbningen vil blusse op igen.

De sidste år har der været en tendens til, at politikerne er trådt længere og længere væk fra en konstruktiv offentlig debat. I stedet havner det i en kompromisløs mudderkamp mod deres opposition, der snarere ligner en genopførelse af en børnehavekonflikt eller et vilkårligt realityprogram på Kanal 5. Ofte bunder dette i, at man aldrig vil give sig på sine politiske præmisser i offentligheden.

På trods af dette ved vi, at der bag dørene på Christiansborg er markant større kompromisvillighed, når man sidder ved forhandlingsbordet med sine kolleger på tværs af blokkene. Dette er meget naturligt. Man kommer væk fra mediernes rampelys, og man har mere end 15 sekunder til at fremlægge hele sit partis miljø- eller integrationspolitik. Problemet er bare, at det ikke er denne politiske proces som Danmark bliver eksponeret for.

I sidste ende ligger ansvaret i hænderne på vælgerne. Om vi vil det eller ej, gør politikerne, hvad der er efterspørgsel på fra befolkningen. Som det ser ud lige nu, er der ikke mange danske vælgere, der er interesserede i at se den politiker, man har stemt på, indgå i en god, konkret og løsningsorienteret dialog med en politiker fra den modsatte ende af det politiske spektrum.

Problemet er bare, at vi lige nu står over for nogle enorme politiske udfordringer, der kræver akut kollektiv handling. Samtidig bliver den danske offentlige debat mere polariseret, mindre løsningsorienteret og mindre udbytterig for demokratiet.

Vi skal stille krav til, at den debat, vi bliver eksponeret for, skal afspejle det konkrete politiske spil – ellers er vi blot efterladt med en pseudopolitisk kulisse. Hvis vi tillod politikerne dette, vil vi måske være så heldige, at resultatet munder ud i et sundere debatklima, der smitter af på hele vælgerbefolkningen.

Forhåbentligvis vil denne udvikling løsrive os fra den fordummende og farlige debat, som essentielt er ved at vaske et grundlæggende demokratisk virkemiddel ud med det varme badevand. Det skal starte et sted, og jeg vil sige, at nu er tidspunktet at tage ansvar fra vælgernes side i stedet for blot at kaste det hele på politikernes skuldre.

Jeppe Kjærgaard, Aarhus