Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Drenge skal lege på egne præmisser - ikke på pigers

»Drenge og mænd aldrig bør »lege« på pigers og kvinders præmisser, men på egne præmisser. Og også gerne på fælles præmisser, men det har aldrig klædt mænd at udvide deres repertoire ved at efterabe kvinder,« skriver Simon Simonsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen Mads Jensen

Rasmus Møller »gider ikke lege drengene mod pigerne« og vil gerne se mænd få et større repertoire. Det første er et fromt, men urealistisk ønske. Det andet synes jeg er rigtigt og det er vi fælles om.

Men forestillingen om, at der ikke er nogen modsætning og konflikt, er forkert. Og forestillingen om, at man i fred og fordragelighed skal fremme mænds velfærd ud fra et feministisk tankesæt er bekymrende. Hvordan skulle feminisme understøtte drenge og mænd?  Hvordan skulle feminisme f.eks. understøtte, at mænd opfattes som ligeværdige forældre til deres børn, når det feministiske tankesæt er, at kvinder er ofre og undertrykte – og mænd det modsatte?

Lad os være ærlige: feminisme er skabt til kvinder, godt nok kun til få kvinder, men til kvinder. Det handler om fokus på kvinder og næsten altid på akademiske velstillede kvinder. Altså dem der har skabt og vedligeholder det tankesæt. Helt almindelige kvinders liv interesserer dem ikke. Mænd og drenges udfordringer spiller heller ingen rolle her. Kun som skurke.

Det er f.eks. en skandale at der ingen bevillingsmæssig bevågenhed er mod, at mænd dør markant tidligere (ufaglærte mænd op til ti år tidligere) samtidig med, at vi hører om den såkaldte undertrykte akademiker/direktørkvinder, der skal kvoteres til topbestyrelsesposter.

En anden skandale er »røv til bænk«-folkeskolen, der ikke er blevet mere fysisk, trods vores forsøg på at implementere mere bevægelse, idræt og praktiske fag. Vi er slet ikke kommet tilstrækkeligt ud af starthullerne her, og det skader især drengenes udvikling i uddannelsessystemet.

På trods af at feminisme ånder i visse elitære kredse, er det kun et fåtal af danskere – mænd såvel som kvinder – som støtter et ensidigt syn på kvinder og mænd. På Rasmus Møllers sociologistudium kunne man også have læst netop afdøde sociologiprofessor Henning Bechs værker om køn. Han havde en del til overs for den historiske feminisme, men ikke noget til overs fra den.

Han formåede at sætte korrekt fokus på, at drenge og mænd aldrig bør »lege« på pigers og kvinders præmisser, men på egne præmisser. Og også gerne på fælles præmisser, men det har aldrig klædt mænd at udvide deres repertoire ved at efterabe kvinder.

Simon Simonsen, ph.d. og medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet